Studieresa till skogsträdgårds-odlingarna i Stjärnsund, tillfälle 2

Havtorn i Puttmyra skogsträdgård. Foto: Philip Weiss.
Följ med till Stjärnsund för att uppleva skogsträdgårdsodlingens värld.
Vi får bekanta oss med tre olika skogsträdgårdar och deras skapare för att inspireras av hur de jobbar med naturen som förebild för att skapa matproducerande ekosystem som gynnar biologisk mångfald både ovan och under jord samt lagrar stora mängder koldioxid.
Vi får bekanta oss med en mångfald av frukt bär och nötter såsom valnöt, hassel, körbärskornell och koreansk silverbuske samt fleråriga grönsaker som funkia, humle, svartrot och fjällsyra.
Läs mer om vad en skogsträdgård är: Skogsträdgården Stjärnsund Länk till annan webbplats.
Målgrupp
Primär målgrupp är för fruktodlare eller blivande fruktodlare samt verksamma inom lantbruksföretag (jord, skog och trädgård) i Stockholms, Sörmlands, Uppsala, Västmanlands och Örebro län. I mån av plats är studieresan även öppen för deltagare från andra län. Studieresan arrangeras i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen.
Resa
På grund av Covid-19 sker resan med egna bilar. Ange i samband med anmälan (i fältet meddelande till arrangören) om du kan tänka dig att samåka.
Kursledare
Annevi Sjöberg, Martin Gustafsson och Philip Weiss, Permakultur Stjärnsund
9.30-10.00
Ankomst förmiddagskaffe och introduktion till dagen
10.00-12.00
Mångfaldsträdgården i Stjärnsund. Vandring i den offentliga skogsträdgården mångfaldsträdgården med fokus på biologisk mångfald och fleråriga grönsaker. Guide: Annevi Sjöberg
12.00-13.00
Lunch Fridhem
13.00-14.30
Trädgården i skogen på Lisas. Här visas ett sätt att etablera frukt, bär- och nötträd i befintlig skog och hur man kan göra för att komma igång med en skogsträdgård på villatomt. Guide: Martin Gustafsson
14.45-15.00
Fika i Puttmyra Skogsträdgård
15.00-17.00
Puttmyra skogsträdgård. Skogsträdgård på en gammal åker mitt i skogen. Etablering sedan 2011 med fokus på frukt, bär och nötter. Guide: Philipp Weiss
17.00 Hemfärd

- VAR:
- Stjärnsund. Samling vid Fridhems kursgård och Vandrarhem kl 9.30.
- KOSTNAD:
- Studieresan är kostnadsfri för deltagarna, aktiviteten bekostas av Landsbygdsprogrammet, men kostnad för mat tillkommer. Kostnad för mat (förmiddagskaffe, vegetarisk lunch och eftermiddagskaffe) om 190 kr tillkommer. Maten betalas via swish före studieresan men efter sista anmälningsdatum.
- SISTA ANMÄLNINGSDAG:
- 08 sep 2021