Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

19 mar 2021 klocka 10.00 - 12.00

Gröngödsling för perenna kulturer - är det möjligt?

Interiörbild från Landsberga café

Foto: Elisabeth Ögren

Att arbeta med gröngödsling i odlingar av perenna grödor, som exempelvis en fruktodling är en utmaning. Under detta webbinarium går vi dels igenom vad gröngödsling är och varför man ska arbeta med gröngödslingsgrödor men vi diskuterar även möjligheter och utmaningar för att åstadkomma detta i odlingar av perenna grödor.

Gröngödsling är ett samlingsbegrepp för olika typer av grödor som odlas för sin gödslingeffekt. Gröngödsling är en viktig faktor för att åstadkomma en bra jord, och en bra jord är ju en grundförutsättning för att kunna odla och helt central för ekologisk odling. Gröngödslingsgrödor innehåller oftast både kvävefixerande och icke kvävefixerande arter. Genom att odla gröngödslingsgrödor så kan man öka markens bördighet eftersom gröngödslingsgrödorna även kan bidra till ett bättre utnyttjande av den växtnäring som finns bunden i marken.

Tid: Kursen genomförs fredag den 19 mars kl 10-12.

Målgrupp: Aktiviteten arrangeras i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen men riktar sig självklart till alla odlare som är intresserade av gröngödsling i perenna grödor.

Kursledare: Elisabeth Ögren, har tidigare arbetat som rådgivare i ekologisk trädgårdsodling på Länsstyrelsen i Västmanland och på Jordbruksverket.

Plats: Kursen kommer att ske via Skype. En inbjudan till skype kommer att skickas ut till anmälda deltagare efter sista anmälningsdag/före kursstart.

Kostnad: Webbinariet är kostnadsfri för deltagarna. Bekostas av Landsbygdsprogrammet.

Sista anmälningsdag: 15 mars

Om du har särskilda frågor till Elisabeth så kan du mejla dem i förväg till sormlandsapplen@gmail.com senast onsdag den 17 mars.

Om du vill läsa på ämnet före webbinariet eller fördjupa dig därefter rekommenderar vi dig skriften Gröngödsling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den är skriven för grönsaksodling på friland men ger en bra bakgrund till området.

Anmälan

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

    .

Föreningen Sörmlandsäpplen
VAR:
Digitalt via Skype
KOSTNAD:
Kursen är kostnadsfri för deltagarna, bekostas av Landsbygdsprogrammet.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
17 mar 2021

Kontakt