Risk för vattenbrist i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

25 jul 2020 klocka 09.30 - 15.00

Ängens dag

Veckla äng

Följ med när vi besöker Veckla äng utanför Vadsbro för att hjälpa till med slåttern! Ängens dag är en dag full av olika ängsaktiviteter.

Under förmiddagen kommer två vinnare i lieslåtter att visa och lära ut lieslåtter, knackning och slipning och sedan får alla som vill prova på. Vi har ett antal liar att låna ut, men ta gärna med en egen om du har. Att slå med lie bevarar den speciella flora som finns på ängen. Under eftermiddagen tittar vi närmare på den mångfald av blommor och gräs som finns på en äng – Sveriges egen regnskog. Vi får också lära oss om hamling som är en gammal metod för att beskära träd för att få foder och bränsle. Idag finns det maskinella metoder att sköta en äng på och vi kommer att ha visning av motormanuell slåtterbalk som du som vill har chans att prova på. När ängen är slagen gör vi en hässja.

Nedan kan du läsa schemat för dagen. Det är fritt att komma och gå när man vill. Lieslåtterstationen och slipningsstationen kommer att finnas tillgängliga och bemannade hela dagen. Ta med egen fika/lunch. Vi är utomhus hela dagen så tänk på att ha med ”kläder efter väder”. Vi skickar ut en karta med vägbeskrivning till din e-post när det närmar sig.

VAR: Veckla gård, Vadsbro

NÄR: 25 juli kl. 09.30 – 15.00

KOSTNAD: Kostnadsfritt.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 22 juli

Välkommen med din anmälan via formuläret nedan!

 

9.30 Presentation och allmänt om ängar

10.00 Genomgång av lien, slipning och knackning

11.00 Praktisk lieslåtter, slipning och knackning

12.00 Medhavd lunch

12.30 Ängens flora och fauna

13.30 Hamling

14.00 Motormanuell slåtterbalk, demonstration och chans att prova på

14.30 Vi gör en hässja gemensamt

15.00 Avslutning

 

Vid frågor är du välkommen att kontakta:

Ulrika Hägertorp

010-223 43 97

ulrika.hagertorp@lansstyrelsen.se

Malin Almquist

010-223 43 66

malin.almquist@lansstyrelsen.se

Aktiviteten ingår i Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten.

Vett och etikett kring Corona/Covid-19

Om du som anmäld deltagare känner dig förkyld eller har avvikande symptom så uppmanar vi dig att stanna hemma. På fältvandringen håller vi avstånd till varandra och hälsar inte på varandra fysiskt på något sätt. Behöver man nysa eller hosta görs detta i armvecket. Tack för visad hänsyn!

OBS! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, därför kan aktiviteterna komma att ändras/ställas in på grund av Corona/Covid-19. Vi uppdaterar vår kalender på länsstyrelsens webbplats och meddelar dig som anmält dig till en aktivitet vid eventuella ändringar.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Var:
Veckla gård, Vadsbro
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
22 jul 2020

Kontakt