Aktuella varningsmeddelanden i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

08 maj 2019 klocka 16.00 - 18.00

Invigning av runstenen vid Stora Tidö

Runsten vid Stora Tidö

Välkommen till invigningen av den återfunna och renoverade runstenen vid Stora Tidö! Runstenen är placerad vid gravfältet Ormkullen i Hammarby, längs Mälarvägen mellan Eskilstuna och Sundbyholm.

Invigningen öppnas av landshövding Liselott Hagberg och runforskare Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet berättar mer om runstenens historia. Vi avslutar med forntidsfika på Ormkullen. Ta med egen fikakorg!

Arrangörer är Eskilskällans Vänner i samarbete med Länsstyrelsen i Södermanlands län, Eskilstuna kommun och Trafikverket. Ingen anmälan behövs.

Om runstenen

Runstenen var känd på 1600-talet och upptäcktes då av Johan Peringskiöld. Stenen är cirka 4 meter hög och har under årens lopp fallit och legat i marken, eventuellt vid den plats där den äldre vägen tidigare fanns.

En äldre tolkning av runorna på stenen är: "Ingulv och Visäte reste denna sten efter Bugge och Sigsten. Gud hjälpe deras själ."

Invigningsprogram

16.00-16.30 Samling och mingel vid runstenen.

16.30 Landshövding Liselott Hagberg inviger runstenen.

16.40 Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marie Svensson talar.

16.50 Magnus Källström, runforskare från Riksantikvarieämbetet, berättar om runstenen och det omgivande kulturlandskapet.

17.00 Magnus Persson och Caroline Nilsson från Trafikverket berättar om projektet med ny cykelväg till Sundbyholm.

17.10 Eva Alström från Eskilskällans Vänner samtalar med Erik Björklid som hittade runstenen.

17.30-18.00 Forntidsfika på gravfältet Ormkullen intill runstenen. Ta med egen fikakorg! Agneta Scharp, arkeolog och Lucie Riad, integrationsansvarig från Länsstyrelsen berättar om gravfältet och länets forntidsvandringar för integration.

Hitta till invigningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Logotyper för samarbete kring runstensinvigning
VAR:
Ormkullen i Hammarby, längs Mälarvägen mellan Eskilstuna och Sundbyholm
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Urban Mattsson

Enheten för kultur och miljö
Länsstyrelsen i Södermanlands län