Aktuell rovdjursinformation

2018-11-19

Lördagen den 17 november skedde ett lodjursangrepp nord/öst om Nyköping. Ett får dödades. Länsstyrelsen har varit på plats.

 

2018-10-24

Länsstyrelsen har konstaterat att två vargar rört sig i området mellan Flen och Mariefred i oktober. Rovdjursinventeringen pågår fram till den sista mars. Under inventeringen säkras spår och spillning för att identifiera revir och föryngringar av varg och lodjur. För att bidra till inventeringen rapporteras alla spår efter rovdjur till länsstyrelsen www.skandobs.selänk till annan webbplats.

Varg

2018-09-26

Sänd era bilder på rovdjur från åtelkameran till länsstyrelsen. Åtelkameror är inte längre tillståndspliktiga för privatpersoner. Den som vill sätta upp en åtelkamera måste dock följa den nya dataskyddsförordningen och bland annat genast radera eventuella personuppgifter (tex människor som går förbi eller nummerplåt på en bil) som fångas av kameran. Lägg in dina rovdjursbilder på hemsidan https: www.skandobs.selänk till annan webbplats alternativt maila dem till Sodermanland@lansstyrelsen.se.

Vill du läsa mer om vad som gäller för åtelkameror:

https://www.naturvardsverket.se/regler-viltkameralänk till annan webbplats

 

 

2018-07-26

Under inventeringsperioden 2017/2018 konstaterade länsstyrelsen att det fanns ett revirmarkerande vargpar i ett område som nu kallas Ärlareviret i Södermanlands län. Vargspillning insamlad i reviret den 12 juni visar att tiken finns kvar i området.

Spillning från hanen har påträffats i Sjundareviret, senast analyserats från juni 2018.


2018-06-26

Den 24 juni gjorde Länsstyrelsen en besiktning av tre döda får norr om Gnesta. Länsstyrelsen kunde inte konstatera att fåren var rovdjursdödade. ”Det var svårt att tyda vad fåren har dött av” säger besiktningsmannen. Länsstyrelsen har konsulterat viltskadecenter och skickat in ett prov för DNA-analys från ett av de döda djuren.

 

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping