05 okt 2018 klocka 09.00 - 15.00

Sörmlandsdagen 2018

sörmlandsdagen_png

Framtiden finns i hållbar utveckling! För femte året i rad sluter vi upp kring Sörmlands möjligheter och utmaningar. Den här gången med mat och hållbarhet i fokus.

Värme, torka och omfattande bränder skakade om landet och ledde till den svåraste utmaningen för Sveriges livsmedelsproducenter på många år. En utmaning som avslöjade vår sårbarhet vad gäller livsmedelsförsörjning och beredskap. På Sörmlandsdagen kommer vi bland annat att lyfta frågor som:

  • Är Sörmland förberett för att hantera kriser i klimatförändringens spår?
  • Hur kan vi bidra till en utveckling som är långsiktigt hållbar?
  • Har Sörmland den innovationskraft och det entreprenörskap som krävs för att vi ska kunna skapa ett attraktivt samhälle för kommande generationer?

Program

09.00 Registrering och kaffe med smörgås
Utställning och tid för mingel.

09.30 Sörmlandsdagen 2018
Liselott Hagberg, landshövding, Jimmy Jansson, ordförande Eskilstuna kommunstyrelse, Viking Jonsson, ordförande Regionförbundet och Paul Pettersson, rektor Mälardalens högskola.

10.00 Livsmedelsförsörjningens utmaningar i det nya civila försvaret
Camilla Eriksson, forskare på FOI, berättar om den nationella livsmedelsstrategin och om livsmedelsförsörjningens utmaningar inom det civila försvaret.

Cirkulär ekonomi och framtidssäkrade affärsmodeller
Johanna Giorgi, Tillväxtverket, arbetar med hållbarhetsaspekterna av ekonomisk utveckling med fokus på företagande.

Sörmlands nya livsmedelsstrategi
Karin Larsson, Länsstyrelsen, berättar om framtagandet av Sörmlands nya livsmedelsstrategi och ger oss en förhandstitt på innehållet.

12.00 Stolt sörmländsk lunch
Jonas Hammar, med kollegor från Sörmlands Matkluster, visar vad Sörmland går för i mathantverksväg.

12.50 Prisutdelning
Vi prisar och hyllar länets fantastiska entreprenörer och företagare.

13.20 Hållbar livsstil och hälsa
Katarina Bälter är professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola och forskar kring hållbar livsstil och hälsa.

13.45 Från snack till verkstad
Tre företag i framkant presenterar sin verksamhet:

Abbotnäs Säteri – precisionslantbruk i praktiken
Farmfunder - mötesplats för lån mellan gröna sparare och gröna entreprenörer
New Zealand Craft Pies – början på en pajrevolution!

14.15 Lisa Lemke
Lisa har spridit matglädje på både SVT och TV4 genom åren och brinner för lantbruk, hållbarhet och entreprenörskap.

14.50 Sörmlandsmedaljen
Utdelning av Sörmlandsmedaljen för året som passerat.

15.00 Avslut

Anmälan

Sista anmälningsdag är den 14 september. Deltagarantalet är begränsat. Vi förbehåller oss rätten att fördela platserna vid behov.


Vid frågor eller avbokning, vänligen kontakta:

Marcus Forss
Länsstyrelsen
Tfn 010-223 43 42

Anna Svedlund
Regionförbundet
Tfn 076-340 49 19

Information om hur Länsstyrelsen behandlar personuppgifterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

VAR: Munktellmuseet, Eskilstuna

KOSTNAD: Kostnadsfritt

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 14 sep 2018

Kontakt