Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Fågelinfluensa i Södermanland

Fyra höns i olika färger står eller ligger nära varandra ute i naturen.

Fågelinfluensa förekommer nästan varje år i Sverige och i Europa. Ofta drabbas vilda fåglar men vissa år sprider sig fågelinfluensan till tamfåglar.

Högriskområdet för fågelinfluensa upphävs

Under hösten 2021 inträffade två konstaterade fall av fågelinfluensa i Södermanland. Vi är nu inne i en varmare period, en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad och smittspridningen av fågelinfluensa bedöms ha avtagit. Nu upphäver Jordbruksverket, baserat på en riskbedömning från SVA, restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.

Det innebär att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap nu får gå utomhus. Det blir också åter tillåtet att anordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang så som marknader i hela landet.

Minska risken för framtida smitta

För att minska risken för framtida smittor finns det olika förebyggande insatser som du kan göra. Läs mer om dem på Jordbruksverkets webbplats.

Arbeta förebyggande och minska risken för smitta (Jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Södermanlands fjäderfäregister

Vid ett eventuellt utbrott hos tama fåglar behöver Länsstyrelsen Södermanland komma i kontakt med er som har hobbybesättningar av fjäderfä i närområdet. Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till vårt kostnadsfria fjäderfäregister.


Hur hålls fåglarna?
Hur hålls fåglarna?


Läs om hur Länsstyrelsen hanterar personuppgifter: www.lansstyrelsen.se/dataskydd Länk till annan webbplats.

Uppgifterna kan även komma att användas i samband med andra smittsamma djursjukdomar.

Viltfågelövervakning – rapporter om dödlighet

SVA är intresserade av rapporter om döda fåglar, då dessa rapporter bidrar till bättre förståelse för sjukdomens troliga förekomst och spridning, även om varje enskild fågel inte blir undersökt.

Här kan du rapportera fynd av döda vilda fåglar Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping