Stendörren 50 år

Stendörrens naturreservat bildades 1972 och fyller 50 år i år. Det vill vi fira ordentligt med olika aktiviteter, utställning och kalas. Kom med och fira året tillsammans med oss!

Redan nu kan du ta del av programmet för jubileumsåret som sträcker sig från mars till november 2022. Det finns något som passar alla, stora som små. Välkomna till Stendörren!

Jubileumsprogrammet Stendörren 50 år (pdf 8 mb) Pdf, 8 MB, öppnas i nytt fönster.

Stendörren 50 års jubileumslogga.

Årets jubileumsprogram

Maj

1 maj: Säsongsöppning av naturum, 11.00

Säsongsöppningen firas med vernissage av jubileumsutställningen Stendörren 50 år. I utställningen får du uppleva platsens historia och ta del av besökarnas minnen och bilder från då och nu.

Varmt välkommen!

Naturums entré.

Naturum Stendörren. Foto: Jörgen Israelsson.

Närbild på fågel som fångat en insekt.

Foto: Henrik Lysell

7 maj: Ringmärkning i ottan, 06.00-09.00

Föreningen Södermanlands Ornitologer (FSO) kommer till Stendörren och visar hur ringmärkning går till. Samling vid naturum klockan 06.00 för kortare promenad till lokalen.

OBS! Aktiviteten är starkt väderberoende och kan ställas in. Håll dig uppdaterad på naturum Stendörrens sociala medier.

 


Person i vandringskläder går i hällmarkstallskog.

Vandring. Foto: Maria Rolf

14 maj: Stendörrens vandringsdag, 11.00-15.00

Kom till naturum och få inspiration inför sommarens naturäventyr! Länsstyrelsen är på plats. Träffa friluftslivsamordnare Maria och prata friluftsliv i Sörmland. Få tips på fina vandringsleder i Sörmlands naturreservat, hur du förbereder dig inför en vandring och testa dina kunskaper om allemansrätten. Robin som är förvaltare berättar om friluftslivssatsningar i Stendörren och Peter berättar om pågående arbete med reservatsbildning.

Kl. 13.00 kan du följa med på en guidad vandring längs en av reservatets nya leder. Vi går cirka 2,5 km och är ute 1,5 till 2 timmar.


Närbild på en hedpärlemorfjäril.

Hedpärlemorfjäril på torrängen. Foto: Emelie Envall

22 maj: Biologiska mångfaldens dag, 11.00-15.00

Kom och delta i aktiviteter som gynnar artrikedom och lär dig om vilka djur och växter som finns i vår natur. Lär dig hur vi kan hjälpa våra vilda pollinatörer och hur du bygger egna bihotell eller fågelskåda med fågelföreningen Tärnan. Följ med på spindelguidning eller delta i guidade turer om biologisk mångfald i odlingslandskapet.

Under dagen håller Bergs gård grillen igång och säljer hamburgare på lokalproducerat naturbeteskött.

Medverkande aktörer: Fågelföreningen Tärnan, Bergs gård och Länsstyrelsen i Södermanland


Kl. 11.00-15.00 Hjälp våra vilda pollinatörer
Länsstyrelsens pollineringsexpert Helena Larsdotter visar hur du bidrar till biologisk mångfald i din egen trädgård. Hon går igenom enkla och effektiva åtgärder och det finns möjlighet att bygga ett eget insektshotell. Plats: Artriket, intill gården Aspnäset.

Kl. 11.00-15.00 Fågelspaning
Spana på fåglar tillsammans med fågelföreningen Tärnan, vid husknuten av naturum.

Kl. 11.00 & 14.00 Guidade turer: Ett rikt odlingslandskap
Följ med Länsstyrelsens rådgivare Malin Almquist och Helena Larsson på en vandring i odlingslandskapet intill naturum. Vi tittar på växter och djur knutna till betesmarker och ängar. Start vid naturum.

Kl. 11.00 & 13.00 Spindelguidning
Utrustade med fjärilshåvar, provrör och luppar får vi följa med Sveriges spindelguru Kajsa Mellbrand på en tur in i spindlarnas värld. Ta gärna med paraply för att samla kryp från buskar. Samling vid naturum.

Paddlare som ligger på vattnet i bredd.

Yogapaddling. Foto: Mia Larsson


Yogapaddling 21 maj, 19 juni, 27 augusti & 24 september

Upplev en härlig blandning av yoga, paddling med havskajak och friluftsliv i världens vackraste skärgård. Dagarna vänder sig främst till nybörjare, men alla som vill är välkomna. Utflykterna går till de öar som passar dagens väder och vind. Vid regn hålls yogaklasserna inomhus. Skicka din anmälan till Mia Larsson, yogainstruktör, FB - megalife.nu, 076-272 39 14, mia_massage@hotmail.com.

21 maj, 19 juni, 27 augusti & 24 september, kl. 10-17 samtliga dagar.

4 juni: Lugn i naturen, 13.00

En skogspromenad i medveten närvaro med Mia Larsson. Vi använder alla våra sinnen för att uppleva naturen. Kortare pauser med reflektionsövningar. Vi avslutar med gemensam fika, ta med det du önskar. Aktiviteten pågår ett par timmar. Samling vid naturum.

Barrskog med mossbeklädd mark.

Solglimt i mossbeklädd skog

5 juni: Världsmiljödagen, 11.00-15.00 vid naturum

År 1972 arrangerade FN den första miljövårdskonferensen i Stockholm. 50 år senare arrangerar Sverige återigen ett FN-möte på temat och står som värd för Världsmiljödagen. Den uppmärksammas över hela landet. Dagen till ära arrangerar naturum Stendörren spännande aktiviteter och samtal med temat Klimat.

På plats finns Minimeringsmästarna, Naturskyddsföreningen i Trosa, FN-föreningen i Nyköping och Länsstyrelsen i Södermanlands egna klimatkunniga.

Kom och testa klimatvågen, spela jakten på sopsamlarmonster, gå tipspromenad, lyssna på samtal-under-eken och lär dig mer om klimatförändringarnas effekt på Östersjön.


Världsmiljödagen 2022


6 juni: Lupinutrotardagen, 11.00-15.00

Den 6 juni är det både Sveriges nationaldag och den årliga lupinutrotardagen. Vid gården Aspnäset gör vi en gemensam insats att utrota gårdens lupiner. Länsstyrelsens experter är på plats och berättar om invasiva arter, hur de påverkar våra ekosystem och hur vi arbetar med att hindra spridning.

10 juni: Fladdermusguidning i skymningen, 20.30-23.00

Dra på dig en varm tröja och häng med fladdermusforskaren Heather Wood på en kvällsguidning. Guidningen inleds med en föreläsning på naturum följt av en kvällspromenad med detektorer för att upptäcka reservatets fladdermöss. Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl dig till naturum.stendorren@lansstyrelsen.se

Flyttblock från istiden delat itu, i Stendörrens naturreservat.

Flyttblock i Stendörren.

11 juni: Landskapsförändringar i Stendörren, 13.00

Följ med på en geologisk vandring ledd av Jan Risberg, pensionerad docent i kvartärgeologi från Stockholms universitet. Träffen inleds med en föreläsning på naturum följt av en vandring i reservatet med ryssborr och spade. Här tittar vi på olika bergarter och dess morfologi, isräfflor, jordarter och deras koppling till landskapsutveckling.

Bild på lodjur i närbild.

Lodjur

15 juni: Rovdjur i Sörmland

Vill du lära dig mer om vilka stora rovdjur som finns i länet? Träffa länsstyrelsens rovdjurspersonal på plats vid naturum. De berättar bland annat om var och hur många det finns i länet. 

 

18 juni Stendörren 50 år: JUBILEUMSDAGEN! 10.00-21.00

Äng full av prästkragar intill gärdesgård vid gården Aspnäset.

Prästkragar vid gården Aspnäset i Stendörrens naturreservat. Foto: Emelie Envall

Välkommen på jubileumskalas! Dagen kommer erbjuda aktiviteter och upplevelser för hela familjen. Kom och träffa lokala föreningar, lyssna på musik, prova-på allt från kulning till håvning, ät tårta, klappa en arbetshäst och köp mat från olika lokala aktörer.

Det blir en heldag med aktiviteter, kl. 10.00-21.00.

Mer information kommer!

Program för jubileumsdagen 18 juni

Porträttbild på reservatsförvaltare Robin Pettersson.

Reservatsförvaltare Robin. Foto: Bengt Håkansson

29 juni: I reservatsförvaltarens fotspår, 13.00

Följ med Stendörrens reservatsförvaltare Robin Pettersson på en vandring och lär dig mer om naturvård och skötsel av reservatet. Samling vid naturum.


 2 juli: Exkursion till Hartsö, 09.00 och 13.00

Följ med på en båttur till skärgårdsreservatet Hartsö och upplev omväxlande skärgårdsnatur med spännande och artrik flora. På Harsö finns både kala klipphällar, artrika undervattensmiljöer, betade ängsmarker och urskogslika områden. Arrendatorerna Lars och Pia visar och berättar om sitt jordbruk och om arbetet med restaurering av betesmarker, ängar och andra naturvårdande insatser.

Turen tar ca 3 timmar, samling vid naturum.

Pass 1: 09.00-12.00
Pass 2: 13.00-16.00

OBS! Begränsat antal platser. Föranmälan krävs, anmäl till naturum.stendorren@lansstyrelsen.se. Aktiviteten kostar 200 kr/person. Medtag eget fika.

Får i hage

Hartsö. Foto: Lars Martikainen

Tre barn hoppar över en torrlagd bäck i skogen

Foto: Felicia Nielsen

3 juli: Fartfyllt skogsäventyr, 13.00-14.00

Hur skulle en ninja ta sig fram i skogen? Eller en älva? Med lek, äventyr och inspiration av parkour rör vi oss i skogen på fartfyllda och roliga sätt.

Rekommenderad ålder 5-8 år. 


9 juli: Slåtterdag, 11.00-15.00

Länsstyrelsen bjuder in till en slåtterdag vid gården Aspnäset nära naturum med Monika Gustavsson, norsk mästare i lieslåtter. Välkommen att delta!

Slåtterkurs där personer med liar står runt en hässja fylld med hö.

Slåtterdag. Foto: Karl-Joel Sundholm

10 juli: Skärgårdsmarknad, 10.00-15.00

Bälinge Hembygdsförening arrangerar åter igen den omtyckta skärgårdsmarknaden vid naturum. Som tidigare år kommer lokala föreningar och företagare att finnas på plats, sälja produkter och hålla i aktiviteter som minner om brukslivet i skärgården förr.

Folkhav intill naturum Stendörren vid marknadsstånd. I bakgrunden en arbetshäst som plöjer.

Skärgårdsmarknad i Stendörren.

Utslagna blommor, kustbaldersbrå, mellan kala klipphällar.

Kustbaldersbrå. Foto: Eleonor Gladh

13 jul: Botanisk vandring, 13.00

Hans Sandberg från Länsstyrelsen tar oss med på en floravandring i Stendörrens naturreservat där vi bekantar oss med växter som lever i gränslandet mellan hav och land. Samling vid naturum.
 


Somrig bild på två personer som paddlar kajak mellan öarna i reservatet.

Foto: Petter Hellman

16 jul: Prova på kajakpaddling! 10.00 & 13.00

Välkommen att prova på paddling tillsammans med ledare från Friluftsfrämjandet. Under 2,5 timme lär du dig grunderna i paddling och får ta en tur bland reservatets öar.

Aktiviteten kostar 200 kr. Föranmälan krävs, anmäl till

naturum.stendorren@lansstyrelsen.se. 
Åldersgräns 15 år samt simkunnig.

 

Nattfjäril på vitt tyg

Foto: Emelie Envall

17 och 23 juli: Nattlys med Sörmlandsentomologerna, 21.00

Vid två tillfällen arrangerar Sörmlandsentomologerna nattlys i Stendörren. När mörkret lagt sig får du möta nattens fjärilar och andra insekter. Ta gärna med ficklampa/pannlampa. Samling vid naturum.

OBS! Aktiviteten är väderberoende och kan komma att ställas in. Håll dig uppdaterad på hemsida och sociala medier.

 


24 juli: Musiklek för barn ute i skogen, 13.00-14.00

Vi slår oss ner i skogsgläntan och sjunger om skogen och djuren som bor där. Vi provar instrument, jammar och bygger egna skogs-shakers. Ledd av musikpedagog Felicia Nielsen. Samling vid naturum.

Rekommenderad ålder 4-7 år.

Tre barn sitter i mossan och plockar ur en hög av instrument som ligger framför dem.

Musiklek. Foto: Felicia Nielsen

Person i våtdräkt och snorkel ligger i vattnet och plockar upp blåstång.

Snorkling. Foto: Helena Herngren

30-31 juli: Vattenskola för barn, 11.00 och 14.00

Vi utforskar livet under ytan och tittar på
djur och växter i Östersjön. Simvana krävs,
utrustning finns att låna.

Begränsat antal platser, föranmälan krävs.
Anmäl dig till naturum.stendorren@lansstyrelsen.se

Rekommenderad ålder från 7 år.

Augusti: Hävdmånad!

Under augusti månad kommer vi att skörda och tröska och du är välkommen att delta. Eftersom dessa aktiviteter är helt väderberoende så bokas exakta datum med kort varsel. Håll utkik på hemsida och sociala medier när det närmar sig.

3 och 6 augusti: Spindelguidning 11.00

Utrustade med fjärilshåvar, provrör och luppar får vi följa med Sveriges spindelguru Kajsa Mellbrand på en tur in i spindlarnas värld. Ta gärna med paraply för att samla kryp från buskar. Samling vid naturum.

Närbild på trumgärshoppa med utfällda färgglada vingar.

Trumgräshoppa. Foto: Göran Liljeberg

3 och 6 augusti: Exkursion till trumgräshoppan 14.00

Följ med till den närliggande betesmarken i Kärr där den sällsynta trumgräshoppan bor. Kajsa Mellbrand visar och berättar om denna vackra men starkt hotade insekt.

Samling vid naturum Stendörren för en kort busstur. Eftersom arten är mycket väderkräsen kan aktiviteten ställas in med kort varsel, så håll dig uppdaterad genom naturums hemsida och sociala medier.

7 augusti: Sagostund & måleri vid havet

Vi samlas på strandängen och lyssnar på en berättelse om havet. Tillsammans funderar vi kring sagans tema och dukar upp med penslar och färger. Vi skvätter, droppar och stänker och låter oss inspireras av böljande vågor och djuren och växterna som bor där. Konstverken får vi ta med hem.

Pass 1: Klockan 11.00-12.00 för barn 4-6 år.
Pass 2: Klockan 14.00-15.00 för barn 7-11 år.

Äng med insekter.

Frösamlardag. Foto: Monika Gustafsson.

13 augusti: Frösamlardag, 11.00-15.00

Sverige har förlorat nästan 98 procent av sina ängar men intresset är stort för att återskapa denna livsviktiga miljö. Ängen är en viktig plats för biologisk mångfald och vilda pollinatörer.

Helena Larsdotter visar och ger tips för att skapa egen äng, berättar om artval och odling av ängsfrö. Tillsammans samlar vi fröer och sprider i Artriket.

Gammalt blekt fotografi i svartvitt där några personer står och sitter på en klippa.

Foto: Sörmlands museum

21 augusti: Dramatiserad vandring med Sörmlands museum, 13.00

Sörmlands museum bjuder in till en dramatiserad vandring om syskonen Holmbergs somrar i skärgården under tidigt 1900-tal. Samling vid naturum.


 

Tre personer paddlar kajak i solsken, rullstolar ligger fastsurrade på kajakerna.

Foto: RG Aktiv rehabilitering

26-28 augusti:
Paddelhajk med övernattning i tält för dig med fysisk funktionsnedsättning

Föreningen RG Aktiv Rehabilitering (RG) erbjuder paddling för dig med fysisk funktionsnedsättning. Vill du paddla i Stendörrens vackra naturreservat och övernatta i tält? Den 26–28 augusti arrangerar RG sin populära paddelhajk och i år är den förlagd till Stendörren. I hajken ingår guidning, kajaker och tält.

Kostnaden för att delta är 1500 kronor per deltagare.

Mer information om RGs paddlingar och övrig verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

27–28 aug: Vattendagarna, 11.00-15.00

Under två dagar uppmärksammar vi det så livsviktiga ämnet Vatten. Genom samtal, workshops och guidade turer får du veta mer om vattnet som resurs, vattenverksamhet och åtgärdsprojekt i länet, hur vi hindrar näringsläckage från jordbruk och mycket mer. Du får också lära dig att rena vatten, titta på djur och växter från Östersjön och följa med till reservatets fiskräknare.

Deltagande aktörer: Likstammens Miljövänner, Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund, Civilförsvarsförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund och flera av Länsstyrelsens handläggare inom vatten- och jordbruksfrågor. Fler aktörer och aktiviteter kan tillkomma.

Två barn i flytväst står på klippa och håvar i vattnet.

Håvning. Foto: Helena Herngren

Person i våtdräkt och snorkel ligger i vattnet och plockar upp blåstång.

Snorkling. Foto: Helena Herngren

3 och 4 september:
Prova på snorkling för vuxna, 13.00

Följ med dykare Peter Ljungberg ner under ytan. Naturum tillhandahåller våtdräkter och utrustning. Begränsat antal platser, föranmälan krävs.

Anmäl dig till naturum.stendorren@lansstyrelsen.se.
Åldersgräns 15 år samt simkunnig.

25 september: Musiklek för barn: Sånger om skogen och alla djuren, 13.00-14.00

Sjung och spela i en svängig workshop inne på naturum. Vi slår oss ner i myshörnan och sjunger om skogens djur. Vi provar instrument och bygger egna skogs-shakers. Ledd av musikpedagog Felicia Nielsen.

Rekommenderad ålder 4 till 7 år.

Tre barn sitter i mossan och plockar ur en hög av instrument som ligger framför dem.

Musiklek. Foto: Felicia Nielsen

Person sitter vid ett bord och undersöker en fågel som han har i handen

Foto: Göran Altstedt

2 oktober:
Exkursion till Enskär fågelstation

Ta chansen att besöka en av Sveriges äldsta fågelstationer. Vi tar båten från naturums brygga till Enskär där fågelstationens personal tar oss på en tur på ön. Se när fåglar plockas ur näten och upplev ringmärkning. Turen tar ca 4 timmar, samling vid naturum

Pass 1: 07.00-11.00
Pass 2: 08.30-12.30

OBS! Få platser, föranmälan krävs, anmäl till naturum.stendorren@lansstyrelsen.se. Aktiviteten kostar 200 kronor per person. Medtag eget fika och stövlar.

Foto: Per Folkesson

8 oktober: Möt hösten och vintern i Stendörren, 11.00-15.00

Kom och få tips på vad du kan göra i naturen på hösten och vintern. Friluftsfrämjandet berättar om långfärdsskridskor och hur du förbereder dig för vinterns aktiviteter.

Gå på guidad vandring i reservatet med friluftslivsamordnare Maria och få tips på vintriga besöksmål i Sörmland. Testa att kasta livlina, lär dig om utrustning och ge dig ut på höstbingo.

Naturvägledare vid naturum står vid bord med fågelmat på.

Gör egen fågelmat. Foto: Helena Herngren

Vecka 44: Höstlov på naturum Stendörren!
Hela veckan, 11.00-15.00

Vi startar höstlovet med halloweenspecial! 31 oktober håller Kajsa Mellbrand ett spindelföredrag på naturum.

Övriga dagar kan du delta i kreativa workshops, höstpyssla och göra egen fågelmat. 2 och 5 november kan du skapa i lera.

Bra att veta

 • Fler aktiviteter tillkommer allt eftersom. På vår hemsida naturumstendorren.se och på Facebook och Instagram (naturumStendorren) hittar du de senaste uppdateringarna.
 • Vi följer Folkhälsomyndighetens utlåtanden om pandemin och justerar programmet efter rådande rekommendationer. Håll alltid avstånd till dina medmänniskor och stanna hemma om du är sjuk.
 • Vissa aktiviteter har begränsat antal platser och kräver föranmälan. För att delta i dessa anmäler du dig till naturum.stendorren@lansstyrelsen.se eller ansvarig extern arrangör.
 • Var även uppmärksam på att några aktiviteter har en deltagaravgift eller riktar sig till specifika åldersgrupper.

26 mars: Möt våren i Stendörren

Träd med nyutslagna blad intill klippor vid havet i Stendörren.


Möt våren i Stendörren. Den 26 mars flyttar naturum ut till Spishuset, mitt i Stendörrens naturreservat. Där möter vi våren mellan 11.00-15.00. Se hur djur och natur vaknar, både över och under ytan. Delta i guidad tur om vårtecken, kika på vårfåglar med tubkikare, gå en Hitta Vilse-stig och besök reservatets fiskeräknare.

 • Klockan 11.00 och 13.00: Guidad tur om vårtecken med Ola Langvall, Fenologinätverket.
 • Klockan 14.00: Följ med till Ålviken där du får veta mer om hur fisk vandrar för att föröka sig, hur detta hotas och hur Länsstyrelsen arbetar med att övervaka och åtgärda det. OBS! kuperad terräng.
 • Håva med Sportfiskarna. Låna utrustning, snacka fiske och fiskevård.
 • Lär dig tips och trix för vistelse i naturen längs Civilförsvarsförbundets "Hitta Vilse-stig”. Riktar sig till barn.
 • Träffa Fenologinätverket vid Spishuset och hör om Naturens kalender, Vårkollen och om vad fenologiväkteri är.
 • Delta när Länsstyrelsens fiskeexperter visar och berättar om arbetet med hotade arter i vatten. Vad kan vi alla hjälpas åt med för att rädda hotade arter från utrotning?
 • Träffa fågelföreningen Tärnan vid Spishuset och följ med fågelspaning med tubkikare. Lär dig om fåglar i Södermanland och fågellivet på våren.
 • Ta med egen korv eller annat att grilla. Naturums personal finns på plats vid Spishuset och håller grillarna igång.

Spishuset är en liten friluftsbyggnad som ligger strax innan andra parkeringen i reservatet, du ser den från vägen. Håll koll på naturum Stendörrens sociala medier för eventuella uppdateringar och mer information. Hoppas ni vill möta våren med oss!

Sportlov i Stendörrens naturreservat!

Ute i reservatet finns det alltid något att göra och inför sportlovet har vi dessutom riggat upp två obemannade aktiviteter. Du kan bland annat:

 • Åka längdskidor på det uppdragna längdskidspåret vid andra parkeringen om det finns tillräckligt med snö. Har du inte egna skidor kan du till exempel låna av Fritidsbanken Nyköping.
 • Gå en tipsrunda med tema "Naturen & djuren på vintern". Rundan utgår från Spishuset där materialet och facit finns.
 • Besöka reservatets grillar, hängbroar, upplevelseled och utkikstorn.
 • Visa upp dina vinterfynd och sportlovsbilder genom att använda hashtaggen #stendörren50.

Tänk på att hålla avstånd till andra besökare och ta tand om varandra. Välkommen ut!


Människor går över bro med snö

Kanske blir det snö i Stendörren till sportlovet? Foto: Robert Ekholm.

Kontakt

Emelie Envall
Projektledare för Stendörrens naturreservats 50-årsjubileum

emelie.envall@lansstyrelsen.se
010-223 43 56

Naturum

010-2234420

(Telefonnummer till naturum är aktivt under säsong maj till september. Övrig tid telefonsvarare.)