Mossklädda stenblock, omkullfallna trädstammar, riktigt gamla tallar och granar möter dig som vandrar genom den svårframkomliga terrängen. Om du har orken och kanske ett par grova kängor så har du chans att uppleva gammelskogen på nära håll och kanske hitta den diskreta men vackra orkidén knärot.
En markerad stig leder genom skogen.
Ritorpskogen är bitvis svårframkomlig på grund av den blockiga miljön. Lättast är det att gå om du följer den markerade stig som slingrar sig mellan block och stora träd i områdets centrala delar.
Från 1800-talet och framåt har skogen vid Ritorp fått utvecklas utan större avverkningar och idag är det svårt att hitta stubbar eller andra tecken på produktionsinriktat skogsbruk. De äldsta delarna av skogen består av gamla tallar och högvuxna granar.
Om hösten kan du med lite tur hitta den läckra blomkålsvampen här – den lever tillsammans med gamla tallar. På andra lika gamla tallar kan du se tallticka en bit upp på stammen. Redan för flera hundra år sedan visste skogsmän att det inte var någon idé att avverka tallar med tallticka eftersom de träden var rötade i kärnveden.
Den döda veden med liggande stammar och stående torrträd gör att många ovanliga mossor, svampar och insekter kan leva i området. Även många fåglar som till exempel den sällskapliga tofsmesen utnyttjar gamla rötade träd för födosök och för att bygga bo i.
Utöver vad som gäller enligt annan lagstiftning är det förbjudet att:
Skyddsår: 2006
Areal: 14,4 ha
Karaktär: Barrblandskog
Kommun: Katrineholm
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsområde: Naturreservat
Beslut och skötselplan finns i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur. Sök på naturreservatets namn.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.