Risk för vattenbrist i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Södermanland – Södermanland

Kvinna håller i en mobiltelefon utomhus

Oro för omvärldsläget

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som känner oro inför det osäkra omvärldsläget. Här samlar vi några länkar till relevant information.

KALENDER

 • 05 okt 2022 Klocka som ikon 10.00 - 13.00
  Invigning av Åsbyåsens naturreservat Åsbyåsens naturreservat bildades 2019. Nu inviger vi reservatet! På åsen har djur tidigare betat i minst 300 år. Det finns flera gamla och grova träd som har vuxit i det öppna landskapet. Här finns oc...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 06 okt 2022 Klocka som ikon 08.30 - 09.15
  Digitalt frukostmöte om ensamkommande barn Ensamkommande flickor – kunskap eller myter? En jämförelse mellan Norge och Sverige av professor Berit Berg.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 06 okt 2022 Klocka som ikon 13.30 - 16.00
  INSTÄLLT Kulturspår och naturvärden i odlingslandskapet - fältvandring AKTIVITETEN ÄR INSTÄLLD PÅ GRUND AV FÖR FÅ DELTAGAREDagens landskap bär många olika spår från äldre tider. Ofta är höga kulturvärden knutna till områden med höga naturvärden.
  Vi kommer att titta på kul...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 08 okt 2022 Klocka som ikon 11.00 - 15.00
  Möt hösten och vintern i Stendörren Kom och få tips på vad du kan göra i naturen på hösten och vintern!

  Ingen anmälan krävs

Miljö och vatten

Stöd för publik laddinfrastruktur

Du kan lämna anbud på publika laddstationer i ett visst område och på så vis ansöka om investeringsstöd från Klimatklivet. Utlysningsperioden är öppen 26 september till 7 oktober.

Person som håller i en höna.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Skärpt läge - podd om civilt försvar

Lyssna på länsstyrelsernas podd "Skärpt läge" som hanterar frågor som civilt försvar, Sveriges beredskap, försvarsvilja och hemberedskap.

Logotyp för Stendörrens 50-års jubileum i blå och guldfärgad text. 

Besöksmål

Stendörrens naturreservat 50 år

Naturreservatet bildades 1972 och fyller 50 år i år. Det vill vi fira ordentligt med aktiviteter, utställning och kalas. Kom och fira året tillsammans med oss!

Natur och landsbygd

Lokala naturvårdsinsatser (LONA)

Nu går det att ansöka om LONA-medel för lokala naturvårdssatsningar inom naturvård och friluftsliv, som är tänkt att starta under 2023. Sista ansökningsdag är 1 december 2022.

Illustration med svensk flagga och röd husgavel mot blå himmel.

Vägledning för dig som är ny i Sverige på Informationsverige.se

På Informationsverige.se finns vägledning för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen finns på flera språk.

NYHETER

 • 2022-10-04

  Möt hösten i Stendörrens naturreservat

  Nu har hösten kommit till Stendörren! Det uppmärksammas med höstiga aktiviteter för både stora och små inne på naturum och ute i det fina naturreservatet. Det blir bland annat höstpyssel, upptäcktsfärd med Skogsmulle, guidade vandringar i reservatet och halloweenspecial med spindlar i fokus under höstlovet.
 • 2022-09-30

  Nya civilområden bidrar till stärkt motståndskraft

  Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Södermanlands län ingår i det mellersta civilområdet. Indelni...
 • 2022-09-27

  Två nya naturreservat i Nyköpings kommun

  Länsstyrelsen beslutade den 26 september om att bilda två nya naturreservat i Nyköpings kommun. Naturreservaten Åboravinen...
 • 2022-09-12

  Länsstyrelsen kontrollräknar alla röster

  Direkt efter valet påbörjar länsstyrelsen, som är regional valmyndighet, den slutliga rösträkningen. 60 personer har utbil...