Länsstyrelsen Södermanland – Södermanland

Varje kilowattimme (kWh) räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

 • 06 dec 2022 Klocka som ikon 09.00 - 15.00
  Främja samarbete mot kvinnlig könsstympning Könsstympning av flickor och kvinnor medför stort lidande och därför finns ett behov av insatser för att få fler att söka vård. Kränkningen av barns och kvinnors rättigheter är ett uttryck för hedersr...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 06 dec 2022 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Bosättningskonferens 2022 Årets konferens kommer bestå av en förmiddag med fokus på samhällsplanering och teori samt en eftermiddag med mer praktiska goda exempel på integration.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 08 dec 2022 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Lönsamt lantbruk i osäkra tider Hur kan du minska riskerna i ditt lantbruksföretag i denna tid av osäkerhet?

  Anmäl dig här – senast 8 december

 • 09 dec 2022 Klocka som ikon 09.00 - 09.45
  Digital friluftsfrukost. Kommuner berättar: ”Att ta fram underlag för friluftsli... Få tips och inspiration till hur du kan arbeta med friluftsliv i din kommun. Det här är det andra frukostwebbinariet där olika kommuner delar med sig av sina erfarenheter.

  Anmäl dig här – senast 5 december

Djur

Älgjakt 2022

Den 8 oktober startade älgjakten i länet. Här finns information om jakttider, fällavgifter, hur du rapporterar fälld älg och hur du ska slutrapportera älgjakten.

Skärpt läge - podd om civilt försvar

Lyssna på länsstyrelsernas podd "Skärpt läge" som hanterar frågor som civilt försvar, Sveriges beredskap, försvarsvilja och hemberedskap.

Natur och landsbygd

Lokala naturvårdsinsatser (LONA)

Nu går det att ansöka om LONA-medel för lokala naturvårdssatsningar inom naturvård och friluftsliv, som är tänkt att starta under 2023. Sista ansökningsdag är 1 december 2022.

NYHETER

 • En stor gul skylt står på en väg. På skylten står det "Välkommen till oss (målat hjärta). Det här är en kontantfri restaurang! (no cash, card only) Öppet alla dagar."
  2022-12-01

  Försämrad tillgång till grundläggande betaltjänster

  Idag presenterar länsstyrelsen rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2022” för regeringen. Bedömningen är att tillgången till grundläggande betaltjänster inte längre når upp till det politiska målet att alla ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser. Rapporten lyfter också frågor om digital utsatthet, brister i kontantkedjan och konsekvenser av att inte ha ett betalkonto.
 • 2022-11-18

  Länsstyrelsen är den mest attraktiva arbetsgivaren för naturvetare

  Drygt 6 000 av fackförbundet Naturvetarnas medlemmar har i en enkätundersökning listat vilka arbetsgivare de helst vill jo...
 • 2022-11-11

  Nya restriktioner för att minska risken för fågelinfluensa

  Vi har nu kommit in i en kritisk tid för spridningen av fågelinfluensa. Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska an...
 • 2022-11-08

  Miljöläget i Sörmland presenteras under klimatveckan i Strängnäs

  Den 8 november presenterade länsstyrelsen sin rapport ”Hur är (miljö)läget?” vid ett interaktivt seminarium under Strängnä...