Länsstyrelsen Södermanland – Södermanland

Förhindra spridning av afrikansk svinpest

Den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest har konstaterats hos vildsvin i Södermanlands grannlän Västmanland. Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och vildsvin, ett utbrott kan leda till omfattande konsekvenser för bland annat grisnäring, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Här hittar du mer information samt vad du ska göra om du hittar ett sjukt eller dött vildsvin i naturen.

KALENDER

 • 07 08 nov 2023 Klocka som ikon 08.00 - 19.00
  Studieresa om nötköttsproduktion till Värmland Två dagars studieresa med tema nötköttsproduktion. Vi reser runt i Värmland och övernattar på hotell i Karlstad.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 29 30 nov 2023 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Nationell samling för delaktighet Det här får du inte missa! Under två fullspäckade dagar får du metoder och kunskap om hur just du kan arbeta för att skapa jämlika levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsätt...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 dec 2023 Klocka som ikon 09.00 - 09.50
  Digital friluftsfrukost: Besöksräkning – varför och hur Välkommen på digital friluftsfrukost! Börja arbetsdagen på bästa sätt och få tips och inspiration till hur du kan arbeta med friluftsliv i din kommun!
  Vi fortsätter med våra frukostwebbinarier där olik...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 06 dec 2023 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Hur kan mer vildsvinskött nå konsument? Välkommen på vildsvinsdagar i Tibro och Lundsbrunn den 5‑6 december. Här lyfts både erfarenheter och möjligheter i hela vildsvinskedjan. Vildsvinsdagarna, som består av både studiebesök och konferens,...

  Anmälningsdatum är passerat

Höstens nummer av Aktiv Landsbygd är här!

Här kan du bland annat läsa om ett nytt kunskapsnav inom animalieproduktion, om innovationer som kan bidra i jordbrukets klimatarbete samt om länets försörjningsförmåga vid en eventuell kris.

Natur och landsbygd

Se upp i skogen

Insekten granbarkborre har angripit många granar. Träden kan därför lättare ramla. Var försiktig och uppmärksam när du är ute! Vi arbetar med att hantera angrepp i skyddad natur.

Djur

Älgjakt 8 oktober till 31 januari

Älgjakten pågår i Södermanland mellan den 8 oktober till 31 januari. Här finns mer information om jakttider, fällavgifter, hur du ska slutrapportera älgjakten med mera.

Skärpt läge - podd om civilt försvar

Lyssna på länsstyrelsernas podd "Skärpt läge" som i det senaste avsnittet fokuserar på hur Sverige skyddar sitt kulturarv om det blir krig. Hur skyddar vi det som vi till varje pris vill bevara?

Besöksmål

Vill du hyra stuga på Ekholmen?

Nu kan du anmäla intresse för att hyra stuga på Ekholmen i Stendörrens naturreservat under storhelger och sommaren 2024. Stugorna ligger vackert beläget på en ö några hundra meter från fastlandet.

Illustration med svensk flagga och röd husgavel mot blå himmel.

Vägledning för dig som är ny i Sverige på Informationsverige.se

På Informationsverige.se finns vägledning för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen finns på flera språk.

NYHETER

 • 2023-11-20

  Nu kan föreningar ansöka om flagga och fana

  För att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut fanor och ett mindre antal flaggor till föreningar och organisationer i landet. Nu har ansökan öppnat inför 2024 års utdelning.

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss