Risk för vattenbrist i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Södermanland – Södermanland

Kvinna håller i en mobiltelefon utomhus

Oro för omvärldsläget

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som känner oro inför det osäkra omvärldsläget. Här samlar vi några länkar till relevant information.

KALENDER

 • 02 okt 2022 Klocka som ikon 07.00 - 12.30
  Exkursion till Enskär fågelstation Ta chansen att besöka en av Sveriges äldsta fågelstationer. Vi tar båten från naturums brygga till Enskär där fågelstationens personal tar oss på en tur på ön. Se när fåglar plockas ur näten och upple...

  Anmäl dig här – senast 2 oktober

 • 04 okt 2022 Klocka som ikon 08.30 - 16.00
  Funktionshinderpolitik och lokala förutsättningar Seminarium med konkreta exempel på hur olika förvaltningar i kommunen kan arbeta för att bidra till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

  Anmäl dig här – senast 30 september

 • 05 okt 2022 Klocka som ikon 10.00 - 13.00
  Invigning av Åsbyåsens naturreservat Åsbyåsens naturreservat bildades 2019. Nu inviger vi reservatet! På åsen har djur tidigare betat i minst 300 år. Det finns flera gamla och grova träd som har vuxit i det öppna landskapet. Här finns oc...

  Anmäl dig här – senast 30 september

 • 06 okt 2022 Klocka som ikon 08.30 - 09.15
  Digitalt frukostmöte om ensamkommande barn Ensamkommande flickor – kunskap eller myter? En jämförelse mellan Norge och Sverige av professor Berit Berg.

  Anmäl dig här – senast 3 oktober

Miljö och vatten

Stöd för publik laddinfrastruktur

Du kan lämna anbud på publika laddstationer i ett visst område och på så vis ansöka om investeringsstöd från Klimatklivet. Utlysningsperioden är öppen 26 september till 7 oktober.

Person som håller i en höna.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Skärpt läge - podd om civilt försvar

Lyssna på länsstyrelsernas podd "Skärpt läge" som hanterar frågor som civilt försvar, Sveriges beredskap, försvarsvilja och hemberedskap.

Logotyp för Stendörrens 50-års jubileum i blå och guldfärgad text. 

Besöksmål

Stendörrens naturreservat 50 år

Naturreservatet bildades 1972 och fyller 50 år i år. Det vill vi fira ordentligt med aktiviteter, utställning och kalas. Kom och fira året tillsammans med oss!

Natur och landsbygd

Lokala naturvårdsinsatser (LONA)

Nu går det att ansöka om LONA-medel för lokala naturvårdssatsningar inom naturvård och friluftsliv, som är tänkt att starta under 2023. Sista ansökningsdag är 1 december 2022.

Illustration med svensk flagga och röd husgavel mot blå himmel.

Vägledning för dig som är ny i Sverige på Informationsverige.se

På Informationsverige.se finns vägledning för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen finns på flera språk.

NYHETER

 • 2022-09-27

  Två nya naturreservat i Nyköpings kommun

  Länsstyrelsen beslutade den 26 september om att bilda två nya naturreservat i Nyköpings kommun. Naturreservaten Åboravinen och Skogsbyås ligger båda i Kolmårdentrakten. De nya naturreservaten är en del i arbetet med miljömålen Levande skogar, Myllrande våtmarker, Levande sjöar och vattendrag och Ett rikt växt- och djurliv samt friluftslivsmålen Tillgänglig natur för alla, Tillgång till natur för friluftsliv och Skyddade områden som resurs för friluftslivet. Båda naturreservaten ska förvaltas av länsstyrelsen.
 • 2022-09-12

  Länsstyrelsen kontrollräknar alla röster

  Direkt efter valet påbörjar länsstyrelsen, som är regional valmyndighet, den slutliga rösträkningen. 60 personer har utbil...
 • 2022-09-12

  Hjälmarens lövskogar är värda att bevara

  Hjälmarelandskapet är unikt genom de många lövträden som präglar både skogar och kulturmarker. Markägare, myndigheter och ...
 • 2022-09-09

  Bredd och variation i den sörmländska landskapsmenyn

  Gös, vildsvin, rabarber och Åkeröäpple. Det är lite av innehållet i Sörmlands nya landskapsmeny som visar bredden och kval...