Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Det är lätt att göra allemansrätt

Allemansrätten är en förutsättning för att vi med stor frihet får vara i naturen. Så länge vi gör allemansrätt. Detta innebär att det finns gott om möjligheter till friluftsliv i Sverige.

Här kan du få inspiration inför nästa utflykt samt tips på vad du ska tänka på när du befinner dig ute i naturen.

KALENDER

 • 25 maj 2024 Klocka som ikon 10.00 - 15.00
  Skapa med pil! Lär dig grunderna i pilflätning och skapa ett växtstöd i naturmaterial! Naturum Stendörren ordnar kurs för dig som vill lära dig grunderna i pilflätning.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 27 maj 2024 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Miljövänlig hästhållning Har du leriga hagar? Vi ger dig tips och verktyg för att aktivt förbättra miljön för din häst. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av att förbättra miljön för din häst. Välkommen till en int...

  Anmäl dig här – senast 23 maj

 • 31 maj 2024 Klocka som ikon 10.00 - 11.30
  Har du koll på tobaksfria nikotinprodukter?
  Användningen av tobaksfria nikotinprodukter, som e-cigaretter (vapes) och nikotinsnus, har ökat markant under de senaste åren - särskilt bland ungdomar. Nu får du möjlighet att öka din kunskap om dett...

  Ingen anmälan krävs

 • 02 jun 2024 Klocka som ikon 10.00 - 15.00
  Fruktodlardag, workshop med Fredrik Björklund på Valinge gård Välkommen på en fullspäckad odlardag med Fredrik Björklund, rådgivare inom fruktodling.

  Anmäl dig här – senast 26 maj

Besöksmål

Många aktiviteter på naturum Stendörren

Naturum Stendörren erbjuder spännande och intressanta aktiviteter för både stora och små besökare. Ta del av guidningar, utställningar, håvning, lär dig grunderna i pilflätning och mycket mer.

Samhälle

Val till Europaparlamentet 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Här finns mer information om hur valet går till samt vad Länsstyrelsen ansvarar för.

Natur och landsbygd

Kontrollerade naturvårdsbränningar

Länsstyrelsen planerar att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar i fyra områden under 2024. Bränningen är en del av skötseln och vi gör den för att gynna många växt- och djurarter.

Natur och landsbygd

Granbarkborren orsakar att träd faller - var försiktig!

Insekten granbarkborre har angripit många granar. Träden kan därför lättare ramla. Var försiktig och uppmärksam när du är ute! Vi arbetar med att hantera angrepp i skyddad natur.

Samhälle

Sök bidrag för energieffektivisering i småhus senast 1/6

Bor du i en villa eller ett småhus som värms upp med el eller gas? Då kan du få ekonomiskt stöd för att göra ditt hus mer energieffektivt. Nu är det sista chansen att söka bidraget, ansök senast 1/6.

Samhälle

Säkerhetsläget

Med anledning av de krig som pågår i världen känner många en oro. Här samlar vi information samt viktiga länkar med anledning av det säkerhetspolitiska läget.

NYHETER

 • 2024-05-17

  Nya ledamöter utsedda i länsstyrelsens insynsråd

  Länsstyrelsens insynsråd fungerar som ett stöd för landshövdingen och verksamheten. Idag sammanträdde insynrådet på Residenset i Nyköping där flera nya ledamöter nu tagit plats. På dagens agenda stod bland annat fördjupning i rapporten Läget i länet, uppdragen inom regional tillväxt samt hållbara städer med fokus på bostadsförsörjningen.
 • 2024-05-17

  Naturvårdsbränning i Varglyans naturreservat gynnar biologisk mångfald

  Länsstyrelsen i Södermanlands län planerar att genomföra en kontrollerad naturvårdsbränning i Varglyans naturreservat, Esk...
 • 2024-05-16

  Sveriges landshövdingar samlades runt beredskapsfrågorna

  I veckan träffades Sveriges landshövdingar på Gotland för att fortsätta arbetet med att samordna landets civila beredskap.
 • 2024-05-07

  Stoppa kvarkan - så skyddar du din häst mot smitta

  Den 6-12 maj 2024 är det dags för årets kampanj #Stoppa kvarkan. Statens veterinärmedicinska anstalt och flertalet hästorg...

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss