Det är lätt att göra allemansrätt!

Allemansrätten ger oss möjlighet att få vara i vår fantastiska natur med stor frihet. Allemansrätten bygger på att vi tillsammans tar ansvar och visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.

Besök Sörmlands vackra naturreservat i sommar, hitta kulturminnen eller dolda pärlor och mysiga smultronställen. Och när du är där, kom ihåg, det är lätt att göra allemansrätt!

KALENDER

 • 03 aug 2024 Klocka som ikon 10.00 - 16.00
  Slåtterkurs vid Veckla äng Välkommen till en praktisk kurs där vi lär oss mer om ängar och slåtter med lie.Lien var under lång tid ett viktigt redskap i arbetet med att bärga vinterfoder till djuren från ängarna. Den som kan ko...

  Anmäl dig här – senast 30 juli

 • 18 sep 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Samverkanskonferens om bortförda barn, Katrineholm Hur kan myndigheter motverka att barn och unga förs utomlands mot sin vilja, vilket kan innebära risk för barn- eller tvångsäktenskap, könsstympning eller uppfostringsresa.

  Anmäl dig här – senast 11 september

 • 19 sep 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Samverkanskonferens om bortförda barn, Eskilstuna Hur kan myndigheter motverka att barn och unga förs utomlands mot sin vilja, vilket kan innebära risk för barn- eller tvångsäktenskap, könsstympning eller uppfostringsresa.

  Anmäl dig här – senast 11 september

 • 24 sep 2024 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Funktionshindersperspektiv i en orolig tid Länsstyrelserna i Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län bjuder in till ett digitalt seminarium, där funktionshindersfrågor står i fokus.

  Anmäl dig här – senast 17 september

Natur och landsbygd

Sök stöd för insatser inom regionala livsmedelsstrategin

Har du en idé som kan bidra till att uppfylla målen inom vår regionala livsmedelsstrategi? 1 juli till 30 september pågår en utlysning med möjlighet att söka stöd för att genomföra insatser.

Natur och landsbygd

Granbarkborren orsakar att träd faller - var försiktig!

Insekten granbarkborre har angripit många granar. Träden kan därför lättare ramla. Var försiktig och uppmärksam när du är ute! Vi arbetar med att hantera angrepp i skyddad natur.

Besöksmål

Många aktiviteter på naturum Stendörren

Vid Naturum Stendörren kan du gå på skärgårdsmarknad i sommar, ta del av guidningar, lära dig mer om rovdjur i Sörmland eller slåtterängens spännande insekter, testa håvning och mycket mer.

Samhälle

Sök bidrag för energieffektivisering i småhus

Bor du i en villa eller ett småhus som värms upp med el eller gas? Då kan du få ekonomiskt stöd för att göra ditt hus mer energieffektivt, när du exempelvis gör en värmesystemsåtgärd.

Djur

Kasta inte dina matrester i naturen!

Viruset som ger afrikansk svinpest kan finnas i charkvaror som kallrökt korv och skinka. Om dessa hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden - släng därför aldrig matrester i naturen.

Samhälle

Säkerhetsläget

Med anledning av de krig som pågår i världen känner många en oro. Här samlar vi information samt viktiga länkar med anledning av det säkerhetspolitiska läget.

NYHETER

 • 2024-07-01

  Sök stöd för insatser inom Södermanlands regionala livsmedelsstrategi

  Mellan den 1 juli och den 30 september finns det möjlighet att söka stöd för att genomföra insatser som bidrar till att uppfylla målen i den regionala livsmedelsstrategin. Det kan exempelvis handla om projekt, aktiviteter, kunskapsdagar och liknande som knyter an till de uppsatta målen.
 • 2024-06-25

  Fler sysselsatta inom statlig sektor

  Länsstyrelserna har för fjärde året i rad kartlagt och analyserat statlig närvaro och service. Kartläggningen visar hur må...
 • 2024-06-19

  Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Södermanland 2024

  Under onsdagen var länsstyrelsen värd när Årets Företagare och Årets Unga Företagare i Södermanlands län 2024 korades av F...
 • 2024-06-14

  Slutliga rösträkningen i EU-valet är nu avslutad vid Länsstyrelsen i Södermanlands län

  Som regional valmyndighet har Länsstyrelsen en viktig roll i att garantera fria och öppna val. Efter söndagens val till Eu...

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss