Aktuella vädervarningar i Södermanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Södermanland – Södermanland

Förhindra spridning av afrikansk svinpest

Den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest har konstaterats hos vildsvin i Södermanlands grannlän Västmanland. Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och vildsvin, ett utbrott kan leda till omfattande konsekvenser för bland annat grisnäring, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Här hittar du mer information samt vad du ska göra om du hittar ett sjukt eller dött vildsvin i naturen.

KALENDER

Om oss

Sök investeringsstöd för klimatsatsningar

Den 18-29 september genomförs en ny ansökningsomgång till Klimatklivet – stöd till investeringar som minskar klimatutsläppen. Här kan du läsa mer om vem som kan söka stödet och hur det går till.

Besöksmål

Besök ett naturreservat

Välkommen att besöka Södermanlands många naturreservat! Du hittar alla reservat under fliken Besöksmål. Där finns också information om vilken service som finns i området och hur du hittar dit.

Besöksmål

Många aktiviteter på naturum Stendörren

Under hösten erbjuder naturum Stendörren spännande och intressanta aktiviteter för både stora och små besökare. Ta del av guidningar, utställningar, håvning, yogapaddling och mycket mer.

Skärpt läge - podd om civilt försvar

Lyssna på länsstyrelsernas podd "Skärpt läge" som i det senaste avsnittet fokuserar på hur Sverige skyddar sitt kulturarv om det blir krig. Hur skyddar vi det som vi till varje pris vill bevara?

Natur och landsbygd

Se upp i skogen

Insekten granbarkborre har angripit många granar. Träden kan därför lättare ramla. Var försiktig och uppmärksam när du är ute! Vi arbetar med att hantera angrepp i skyddad natur.

Natur och landsbygd

Kontrollerade naturvårdsbränningar

Länsstyrelsen planerar att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar i tre områden under 2023. Bränningen är en del av skötseln och vi gör den för att gynna många växt- och djurarter.

NYHETER

 • 2023-09-22

  Riksbankschefen på besök i Nyköping

  Den 22 september tog landshövding Beatrice Ask emot besök av riksbankschefen Erik Thedéen för ett seminarium om det senaste räntebeskedet och det ekonomiska läget. Det sörmländska perspektivet lyftes genom föredrag av Sparbanken Rekarne och Eskilstuna Logistik och Etablering.
 • 2023-09-21

  Licensjakt efter sex vargar i Södermanland

  Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2024. Vinterns jakt i Södermanlands län omfattar totalt sex var...
 • 2023-09-20

  Skillnader i arbetsvillkor mellan kvinno- och mansdominerade yrken i Södermanland

  Deltid, sjukfrånvaro, antal medarbetare per chef och tillsvidareanställningar är några faktorer som Länsstyrelsen i Söderm...
 • 2023-09-19

  Kaninpest konstaterad i Södermanlands län

  Ännu en dödlig virussjukdom har konstaterats hos kanin i länet.

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss