Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Fritidens landskap vid kusten

Om publikationen

Löpnummer:
2014:19
Diarienummer:
Saknas
ISBN/ISSN-nr:
978-91-87423-61-1
Publiceringsår:
2014
Sidantal:
238
Publikationstyp:
Planeringsunderlag

Med reglerad arbetstid och rätt till semester frigjordes under 1900-talet tid för aktiviteter utanför hem och arbete. Den nya fritiden skulle fyllas med meningsfullt innehåll och gärna ute i den friska luften. Med detta utvecklades utflyktsmål som pensionat, hotell, friluftsbad och badhus etc.

Hit kunde man åka för sol och bad eller promenader i naturen. I anslutning till detta anlades golf- och tennisbanor, dansbanor och restauranger etc. I denna anda växte även friluftslivet i organiserad form fram, som simundervisning, barnkolonier och semesterhem för arbetare och husmödrar. Med sin långa kust lockade Skåne även långväga besökare.

Vad gjorde våra mor- och farföräldrar när de var lediga som unga? Var fanns traktens bästa dansbana? Vart åkte man för att bada? Varför fanns det barnkolonier? Genom att titta bakåt i tiden får man perspektiv på hur vårt samhälle har utvecklats och växt fram. I den här rapporten tittar vi på vad man gjorde när man var ledig.


Författare: Carita Eskeröd, Daniel Melchert, Henrik Borg

Kontakt