Epifytiska lavar och mossor i bokskog
Om publikationen
- Löpnummer:
- 2016:05
- Diarienummer:
- 502-11230-2014
- ISBN/ISSN-nr:
- 978-91-7675-037-7
- Publiceringsår:
- 2016
- Sidantal:
- 54
- Publikationstyp:
- Rapport
26 indikatorarter av lavar och mossor har inventerats i bokskogar i Skåne, Halland, Blekinge och Kronoberg. Genom att följa artsammansättningen över tid kan tillstånd och förändringar av skogarna och deras värden studeras.
Under åren 2011-2014 inventerades 20 arter av lavar och 6 arter av mossor i bokskog i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne. Dessutom tittade inventerarna närmare på trädstrukturer, bland annat stamomkrets, rötning och trädslag. De valda lav- och mossarterna är indikatorarter för värdefulla bokskogar.
Sammanlagt inventerades 120 bokskogar med en total yta av 270 hektar. Totalt registrerades 45 611 träd. Alla de 26 arter som söktes påträffades i inventeringen. Artrikedomen verkar vara högst i bokskogar i Halland och västra delen av Kronobergs län, medan sydvästra Skåne utmärker sig som den artfattigaste delen. Detta kan bero av skillnader i klimat.
Studien visar även att de undersökta arterna i nuläget inte är vanligare förekommande i artrika bokskogar som ligger i skyddade områden (naturreservat, nationalparker, biotopskydd) än i motsvarande områden som saknar skydd.
Syftet med miljöövervakningen är att följa tillstånd och förändringar i bokskog, genom att registrera artsammansättningen av trädlevande lavar och mossor i värdefulla bokskogar. Därför kommer dessa bokskogar behöva återinventeras. Urvalet av områden innefattar såväl skyddade som oskyddade naturvårdsintressanta bokskogar, men alltså inte vanlig produktionsskog.