Goda exempel och vägledning
Ett långsiktigt mål med grön infrastruktur är att arbetet ska bidra till att nå miljömålen och göra skillnad i landskapet genom konkreta insatser. Här samlar vi goda exempel att inspireras av, både på regional och nationell nivå.
Landskapsanalyser i Kristianstad
Kristianstads kommun har genomfört ett projekt där man tittat på grön infrastruktur och ekologiska spridningssamband i kommunen. Ett spridningssamband visar hur en viss grupp av arter kan tänkas flytta sig i landskapet. Med hjälp av GIS (geografiska informationssystem) har kommunen gjort analyser av fyra naturtyper och arter knutna till dessa. Dessutom har man även gjort mer översiktliga analyser på uttrar och vadarfåglar.
Resultaten av analyserna visar att stora delar av kommunen sannolikt har goda förutsättningar för att upprätthålla hög biologisk mångfald och att det finns potential att restaurera många naturmiljöer. Resultaten visar också att det finns områden där det råder brist på habitat och god konnektivitet (möjligheten till spridning och möjligheter för djur och växter att ta sig förbi hinder i landskapet, t.ex. en väg).
Grönplan 2017 – ekologiska samband, Kristianstads kommun
Har du förslag på andra goda exempel?
Skicka ditt förslag till Länsstyrelsen Skåne och Gudrun Berlin.
Urban äng blir biogas
Restaurering av strandängar och ekhagar i Nyköping
Återställande av vattendrag i Lögdeälven
Återställande av vattendrag i Klingavälsån och Fyledalen
Fjärilslandskapet i Jämtkrogen
Att arbeta med grön infrastruktur innebär att du jobbar med hela landskapet. För att kunna göra detta behövs initiativ från alla aktörer: markägare, myndigheter, föreningsliv, kommuner, med flera. Här har vi samlat information om olika typer av stöd till dig som vill bidra till arbetet.
Ekonomiskt stöd för åtgärder
För att underlätta för dig som vill genomföra miljöförbättrande åtgärder har Länsstyrelsen Skåne gjort en sammanställning av vilka stöd och bidrag som du kan söka. Här hittar du också länkar till olika stöd med mer detaljerad information.
"Var finns pengarna?" (en rapport från 2020 som samlar alla stöd)
Våtmarksstödet (miljöinvesteringar inom Landsbygdsprogrammet)
Bidrag för att anlägga eller restaurera våtmarker och dammar för biologisk mångfald eller förbättrad vattenkvalitet.
Anlägga våtmark, Länsstyrelsen Skåne
LONA- Lokala naturvårdssatsningen
Bidrag till bland annat restaureringar, utredningar, inventeringar, kommunala naturreservat och friluftslivsåtgärder. Ansökan en gång om året (1 dec).
LONA - Lokala naturvårdssatsningen, Länsstyrelsen Skåne
Investeringar i natur- och kulturmiljöer
Bidrag till restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, återskapande av park- och trädgårdsmiljöer, murar, gärdsgårdar och andra värdefulla kulturmiljöer samt anläggning och restaurering av småbiotoper och andra värdefulla naturmiljöer. Löpande ansökan.
Investeringar i natur och kulturmiljöer, Länsstyrelsen Skåne
Vägledningar och tips för åtgärder
Odlingslandskapet
Jordbruksverket har mycket information till dig som är markägare. På Jordbruksverkets webbplats kan du bland annat läsa om hur du kan utnyttja dina ekologiska fokusarealer (arealer inom förgröningsstödet som kan förbättra den biologiska mångfalden) så att de gynnar nyttodjur, fåglar och vilt. Där finns också mer information om hur du kan hjälpa honungsbin och vilda pollinatörer. På Jordbruksverkets webbplats finns också konkreta exempel från gårdar där man lyckats gynna den biologiska mångfalden med enkla och billiga medel.
Mångfald på slätten, Jordbruksverket
Jordbruksverket har också ett nyhetsbrev där de berättar om allt som är nytt i arbetet med att nå miljömålet Ett rikt odlingslandskap. Nyhetsbrevet vänder sig i första hand till dig som är rådgivare, men naturligtvis är även andra läsare välkomna att ta del av nyhetsbrevet.
Nyhetsbrevet "Hävdat" på Jordbruksverkets webbplats
Limniska vattenmiljöer
Havs- och vattenmyndigheten har gett ut en rapport om ekologisk restaurering av vattendrag. De beskriver åtgärderna i både text och bild, till exempel hur du skapar fiskvägar och anlägger lekområden.
Ekologisk restaurering av vattendrag, Havs- och vattenmyndigheten
På vår webbplats finns mycket information om vattenverksamhet och hur du går till väga för att gynna biologisk mångfald och få en bättre vattenmiljö.
Restaurera vattenmiljöer, Länsstyrelsen Skåne
Skogen
Skogsstyrelsen har mycket information för dig som vill utföra naturvårdande skötsel i skogen och som vill arbeta med god miljöhänsyn i ditt skogsbruk.
Vad menas med att stärka den gröna infrastrukturen? Detta skiljer sig till viss del åt beroende på om din fastighet ligger i en värdetrakt eller inte. Var värdetrakterna ligger kan du se i karttjänsten webb-GIS.
I en värdetrakt är det ofta klokt att prioritera naturvärden som syftar till att stärka den utpekade naturtypen. Detta innebär åtgärder som ökar arealen, förbättrar kvalitén eller minskar avståndet mellan naturtypsytor. För naturtypen gräsmark t ex, innebär det rent konkret:
Åtgärder som ökar arealen av utpekade naturtyper t ex:
- Restaurera betesmarker
- Slå väg- & åkerrenar
- Öppna för nya samarbeten, t ex beta ledningsgator
- Nyskapa (blivande artrika) gräsmarker
Åtgärder som syftar till att förbättra kvalitet t ex:
- Håll efter igenväxningsvegetation
- Ingen tillskottsutfodring
- Styr betestryck genom fållor
- Skapa eller gynna bryn, solvarma gläntor, sandblottor och spara döda träd.
Åtgärder som syftar till att minska avstånd:
- Restaurera eller nyskapa gräsmarker som ligger inom spridningsavstånd från befintliga gräsmarker.
- Sammanbinda gräsmarker i landskapet genom korridorer eller ”naturtypsöar”
Utanför en värdetrakt är spannet av lämpliga åtgärder bredare än inom en värdetrakt. Att stärka ekosystemtjänster kan t ex innebära att:
- Gynna eller skapa våtmarker – de förbättrar förutsättningarna för grundvattenbildning vilket ger bättre förutsättningar för vattenförsörjning vid torrperioder. De minskar även risken för översvämningar.
- Gynna eller skapa bryn – de förbättrar förutsättningarna för pollinatörer och andra nyttoinsekter.
- Anlägga funktionella kantzoner – kantzoner minskar växtnäringsläckage, kan gynna pollinerare och utgör livsmiljö för naturliga fiender till skadeinsekter.
- Överlag öka variationen i jordbrukslandskapet.
- Bevara betesmarkerna är alltid viktigt!
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.