Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Slåtter och bete värnar vackra rikkärr
.jpg)
Åraslövs mosse är ett av Skånes rikkärr som är som allra vackrast nu i maj. Foto: Carina Zätterström, Länsstyrelsen Skåne
I maj är rikkärren som vackrast och skimrar i rosalila nyanser av majvivor och majnycklar. Rikkärren är några av våra artrikaste miljöer, men de har blivit sällsynta i landskapet. Hoten är många, men en av de viktigaste orsakerna till minskningen är att de växer igen om slåtter och bete upphör.
Om du besöker ett rikkärr så tänk på att marken är blöt och att blommorna är känsliga för tramp. Orkidéer och majvivor är fridlysta och mår bäst av att betraktas på håll.
Våtmarker med lite näring men mycket kalk
Rikkärren är kalkrika våtmarker som samtidigt är fattiga på andra näringsämnen. Kalken kommer hit genom att kalkrikt grundvatten tränger upp genom marken. Den speciella miljön skapar förutsättningar för en unik mångfald av växter och djur. De mest exklusiva rikkärren är extremrikkärren. I Skåne brukar vi kalla dessa för kalkkärr.
Sällsynt artrik miljö
Kalken har tillsammans med bete och slåtter lett fram till rikkärrens blomsterprakt, med många sällsynta och fridlysta arter. Här kan du se blommor som majviva, slåtterblomma, gräsull, tätört, småvänderot samt orkidéerna ängsnycklar, majnycklar och kärrknipprot. I rikkärren trivs också många djur. Sotnätfjäril är en av många fjärilar som lockas av den speciella floran medan snäckorna främst lockas av tillgången på kalk. Kalken är en viktig bas i husbygget för rara arter som kalkgrynsnäckan. I kärren lever också många ovanliga mossor, en av dem är späd skorpionmossa.
Igenväxning - största hotet mot rikkärren
Rikkärren som traditionellt har använts för bete och slåtter är på stark tillbakagång. Att arealen kraftigt minskat beror bland annat på utdikning, uppodling och övergödning. Men det största hotet är igenväxning sedan bete och slåtter upphört. När det inte längre finns betesdjur börjar rikkärren att växa igen med högvuxna örter och vass. Där igenväxningen gått längre bildar videbuskar, alar och björkar ogenomträngliga snår. I Skåne finns bara små rester av rikkärr kvar. Flera av rikkärrens arter har därför blivit sällsynta.
Åtgärdsprogram – en hjälp i bevarandearbetet
Naturvårdsverket har tagit fram ett Åtgärdsprogram för att bevara landets rikkärr och de speciella växt- och djurarter som är knutna till dessa. Länsstyrelsen arbetar med restaurerings- och skötselåtgärder, så att rikkärren kan bevaras.
Åtgärdsprogram för Rikkärr (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.
Blött och färgglatt från vår till höst
Rikkärren bjuder på färgprakt från försommar till höst. I början av sommaren (maj-juni) har rikkärren ett rosa skimmer av majvivor, majnycklar och ängsnycklar. Under högsommaren (juli) är det vitt av gräsull och kärrknipprot och i slutet av sommaren kan du se slåtterblomma. De speciella mossorna ger dessutom kärret en rödbrun ton.
Njut av blommorna på plats
Glöm inte stövlarna om du besöker ett rikkärr. Genom att betrakta skönheten på lite avstånd undviker du att trampa sönder de hänsynskrävande arterna. Enligt allemansrätten får du plocka vilt växande blommor som inte är fridlysta, men just i rikkärren är många det. Alla orkidéer, alla vivor och tätört är som exempel fridlysta. Tänk även på att det inte är tillåtet att plocka blommor i många av våra naturreservat och nationalparker.
Här hittar du alla fridlysta arter Länk till annan webbplats.
Här är några av Skånes rikkärr
Örups almskog, kärr och ängar | Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.
Vitabäckshällorna | Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.
Sularpskärret | Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.
Åraslövs mosse | Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.
En rapport för dig som vill läsa mer:
Skånes rikkärr | Länsstyrelsen Skåne Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Alexander Nordström
Naturvårdsförvaltare
E-post till Alexander Nordström
Telefon 010-2241734