Risk för gräsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Debattartikel: "Natomedlemskapet har stärkt beredskapen i södra Sverige"

Hopsatt bild av tre bilder på Natoflagga, militärklädd Johan Mohlin ocn Anneli Hulthén.

Landshövding Anneli Hulthén har tillsammans med Johan Mohlin, tillförordnad chef för Södra militärregionen, skrivit en debattartikel med anledning av att det nu är ett år sedan Sverige blev allierad i Nato. Du kan läsa artikeln här.

Ett år har gått sedan Sverige blev allierad i Nato. Nato har förändrat vårt lands säkerhetspolitik i grunden och förstärkt samverkan, både mellan civilt och militärt försvar och med våra grannar i Norden och Baltikum. Som företrädare för Södra civilområdet och Södra militärregionen kan vi konstatera att vår regions strategiska läge har en nyckelroll i det nya säkerhetspolitiska landskap vi verkar i.

Vi vill lyfta fram några områden:

Natomedlemskapet innebär ett nytt perspektiv på säkerhetsarbetet

Synsättet har skiftat från att ensam stå emot ett potentiellt hot till att tillsammans med andra direkt kunna möta existerande hot. Det handlar om att stärka förmågan här och nu. Alliansen gör Sverige säkrare och starkare då Nato är större än de enskilda nationerna.

Genom ett ökat samarbete och utbyte av erfarenheter mellan totalförsvarsaktörerna byggs säkerhetsstrukturerna i regionen, vilket skapar förutsättningar för att gemensamt hantera hoten mot vårt fria samhälle. Hoten i vardagen kan till exempel utgöras av cyberangrepp, desinformation, främmande underrättelseinhämtning och sabotage.

Ökad samverkan mellan civilt och militärt försvar

En av de mest påtagliga effekterna av medlemskapet är den intensifierade samverkan mellan civilt och militärt försvar. I södra Sverige har vi etablerat nya samverkansformer med regelbundna aktiviteter. Representanter från civila myndigheter och Försvarsmakten, Södra militärregionen, träffas rutinmässigt för informationsdelning och gemensam lägesbedömning, vilket hjälper oss att snabbare och mer effektivt kunna motverka och möta olika händelseutvecklingar. Tillsammans utvecklar vi gemensamma planer för att snabbt kunna agera om Sverige utsätts för aggression och ytterst krig.

Förmågan till värdskap för allierade, Host Nation Support

Sverige behöver kunna stödja allierade militära förband på svenskt territorium med materiel- och logistikförsörjning, likt det stöd som svenska förband, bland annat från P 7 Revingehed, får just nu i Baltikum. Eftersom södra Sverige utgör porten till Europa blir det i många fall Öresundsregionen med dess transportinfrastruktur som kommer att behöva hantera flöden av militära förband till och från Sverige. För att klara denna uppgift krävs samarbete och koordinering av militära och civila resurser.

I Södra civilområdet har utbildningar, planeringar och övningar genomförts med deltagare från viktiga samhällsaktörer. Detta ökar beredskapen och skapar en trygghet i att kunna leverera värdlandsstöd. Dagligen genomförs stöd till allierade sjö- och flygstyrkor i regionen inom ramen för Nato-operationer. Exempel på detta är den pågående operationen Baltic Sentry som syftar till att skydda vital undervattensinfrastruktur i Östersjön. Förberedelserna i vår region inriktas nu framförallt på den infrastruktur som krävs för att kunna stödja militär rörlighet i Sverige. Detta kräver fortsatt civil-militär planering och koordinering.

Plattform för stärkt samarbete

Sammantaget har vi som företrädare för det civila och militära försvaret genom Natomedlemskapet skapat en plattform för att stärka samarbetet inom regionen. Regionens säkerhet är ett gemensamt ansvar, där samverkan mellan olika aktörer är avgörande för att hantera förekommande och framtida hot. Detta innebär att vi rent praktiskt har höjt vår beredskap och skapat en ökad förmåga att agera när kriser uppstår. Myndigheterna fortsätter utveckla totalförsvaret och detta behöver alla medborgare tillsammans bidra till. Därigenom byggs samhällets gemensamma motståndskraft ännu starkare.

Landshövding Anneli Hulthén, chef för Södra civilområdet
Överste Johan Mohlin, tillförordnad chef för Södra militärregionen

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss