Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Idag är det Sverigefinnarnas dag

Idag den 24 februari firar vi Sverigefinnarnas dag. Dagen uppmärksammas för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur. På Länsstyrelsen Skånes kontor i Kristianstad och på Residenset i Malmö hissar vi den sverigefinska flaggan.
Arrangemang i samband med sverigefinnarnas dag
Malmö stad arrangerar en sverigefinsk vecka Länk till annan webbplats. med start den 24 februari. Veckan är startskottet för 10-årsjubileet för Malmö stad som del av det finska förvaltningsområdet. Det blir festlig invigning av stadens sverigefinska vecka och firande av Sverigefinnarnas dag på Malmö stadsarkiv den 24 februari.
Här kan du se en animerad film om Sverigefinnarnas dag Länk till annan webbplats.
Sverigefinsk historia
Så länge Sverige har funnits som nation har finska varit ett av språken som talats i landet. Fram till 1809, då Ryssland erövrade landet, ingick Finland i det svenska kungariket. När gränsen drogs vid Torne älv hamnade många finsktalande på den svenska sidan gränsen och tvärtom. Därefter har finländare i många omgångar bosatt sig i Sverige.
Från andra världskrigets slut och in på 1970-talet flyttade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i industrin som var i stort behov av arbetskraft, medan den finska ekonomin var hårt sargad av krigsåren. Det är framför allt de och deras barn- och barnbarn som idag identifierar sig som sverigefinnar.
Sverigefinnar har ofta utsatts för kränkningar och diskriminering på grund av sitt ursprung eller språk. Det har bidragit till att föräldrar inte alltid lärt ut det finska språket till sina barn, vilket gjort att många andra eller tredje generationens sverigefinnar förlorat sitt språk.
Sverigefinnar i Skåne
Det som förenar sverigefinnar är framförallt språket och kulturen. Malmö och Trelleborg är två kommuner i Skåne som ingår i det finska förvaltningsområdet sedan år 2015. Kommunerna har åtagit sig ett större ansvar för att skydda och främja det finska språket och den sverigefinska kulturen. I kommuner som ingår i den finska förvaltningsområdet har den som identifierar sig som sverigefinne rätt att använda finska i kontakt med myndigheter och kommunen ska också erbjuda barn- och äldreomsorg på finska.
Även Länsstyrelsen Skåne ingår i förvaltningsområdet för finska. Det innebär att personer som tillhör den sverigefinska minoriteten har rätt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med Länsstyrelsen Skåne. Länsstyrelsen Skåne håller även tillsammans med Region Skåne samrådsmöten med den sverigefinska minoriteten.
Om nationella minoriteter
I år är det 25 år sedan sverigefinnar, tillsammans med samer (som även är ett urfolk), judar, romer och tornedalingar erkändes som nationella minoriteter i Sverige. Lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk beskriver vilka rättigheter minoriteterna har i hela landet och inom de speciella förvaltningsområden som finns för finska, meänkieli och samiska. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. Att stärka skyddet för de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.
Läs mer om den svenska minoritetslagstiftningen och de nationella minoriteterna på www.minoritet.se Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens uppdrag
Med benämningen sverigefinnar understryks den dubbla språkliga och kulturella tillhörigheten, något som den svenska minoritetspolitiken lyfter fram som särskilt angeläget att skydda och främja. Målet för den svenska minoritetspolitiken är att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka de nationella minoriteternas möjligheter till inflytande, och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande. Länsstyrelserna är en av flera myndigheter som har i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik. Läs mer om länsstyrelsernas arbete Länk till annan webbplats.
Läs mer om Sverigefinnar och nationella minoriteter:
Om den sverigefinska minoriteten på Sverigefinnar - Minoritet.se Länk till annan webbplats.
Om språkcentrum och språkvård för finska Finska | Institutet för språk och folkminnen Länk till annan webbplats.
Om historiska händelser som påverkat sverigefinnar i Sverige genom historien Sverigefinnar i Sverige - Forum för levande historia Länk till annan webbplats.
Mer om sverigefinsk historia på Utbildningsradion (UR Play) Länk till annan webbplats.