Risk för gräsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förintelsens minnesdag

På måndag den 27 januari hedrar vi Förintelsens offer. I år är det 80 år sedan koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. FN har utsett dagen till en internationell minnesdag för Förintelsens offer.

Idag, den 27 januari, samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att hedra Förintelsens offer. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Denna dag är till för att minnas och hedra de miljontals människor som föll offer för de systematiskt planerade och genomförda brott mot mänskligheten som Förintelsen innebar. Det är också en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Läs mer om Förintelsen och förintelsens minnesdag på Forum för levande historia Länk till annan webbplats..

Aktiviteter i Skåne

I Skåne anordnas flera olika arrangemang i samband med Förintelsens minnesdag.

Forum för levande historias webbplats Länk till annan webbplats. hittar du information om flera av arrangemangen

En fråga om mänskliga rättigheter

1948, tre år efter befrielsen av Auschwitz-Birkenau och slutet på andra världskriget, antog det då nybildade FN den Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. Förklaringen har sedan dess varit utgångspunkt för den globala kampen för alla människors lika värde och rättigheter.

Ansvaret för att de mänskliga rättigheterna i Sverige respekteras, skyddas och förverkligas ligger ytterst på regeringen, men också på den statliga, regionala och kommunala förvaltningen. Länsstyrelserna har regeringens uppdrag att säkerställa att mänskliga rättigheter belyses, analyseras och beaktas i all vår verksamhet. Vi utgör också ett stöd för kommuners och regioners arbete med mänskliga rättigheter.

Läs mer om länsstyrelsens arbete med mänskliga rättigheter Länk till annan webbplats.

Nationella minoriteter

Rättigheter för nationella minoriteter är en viktig del av arbetet för mänskliga rättigheter i Sverige. Judar och romer var två grupper som föll offer för Förintelsen. Idag har de status som erkända nationella minoriteter i Sverige. Övriga erkända nationella minoriteter är samer (som även är ett urfolk), tornedalingar och sverigefinnar. Målet för den svenska minoritetspolitiken är att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka de nationella minoriteternas möjligheter till inflytande, och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande.

Läs mer om nationella minoriteter och minoritetsspråk på Minoritet Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Skåne har tillsammans med andra statliga myndigheter, kommuner och regioner i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Läs mer om arbetet på Länsstyrelsen Skånes webbplats Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Skåne sammankallar exempelvis ett regionalt nätverk för tjänstepersoner från kommunerna och regionen som arbetar med frågor som gäller de nationella minoriteternas rättigheter. Nätverket är ett forum för lärande och erfarenhetsutbyte med syfte att förstärka förmågan att arbeta med nationella minoriteters rättigheter på lokal och regional nivå.

I samarbete med Region Skåne har Länsstyrelsen sedan 2022 ett samrådsförfarande med samtliga nationella minoriteter.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss