Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ny digital utbildning om tidig upptäckt av narkotika för skolpersonal
På Länsstyrelsen Skånes webbplats finns nu en digital utbildning om tidig upptäckt av narkotika. Utbildningen är en del i arbetet med den regionala överenskommelsen Skåne tillsammans mot narkotika.
Utbildningen har tagits fram av Länsstyrelsen Skåne i samarbete med Polismyndigheten, Mariamottagningen Mellersta i Region Skåne samt Skånes kommuner. Utbildningen har testats av ca 400 personer som arbetar i högstadiet och gymnasiet i Skåne och Blekinge.
- I början av arbetet framkom att skolpersonal ville bli rustade i hur de kan agera vid misstanke av tidig upptäckt av narkotika. Det har varit oerhört värdefullt att det är målgruppen själva, skolpersonal i högstadiet och gymnasiet, som har testat och utvärderat utbildningen. Nu har vi justerat efter önskemål och ser fram emot att fler skolor runt om i länet och landet kan använda den säger Anna Nordin, brottsförebyggande samordnare Länsstyrelsen Skåne
Utbildningen syftar till att kunskapshöja all personal, från skolbespisning, vaktmästeri till alla slags pedagoger och stödfunktioner samt uppmuntra till att levandegöra sina rutiner för tidig upptäckt av narkotika.
- I utvärderingen uppgav en majoritet att motivationen för att agera vid tidig upptäckt av narkotika ökade efter utbildningen. Nästan alla uppgav också att utbildningen har tydliggjort vilket ansvar en har som skolpersonal, säger Anna Nordin.
Utbildningen innehåller delar som vad lagen säger, hur risk- och skyddsfaktorer påverkar och vad skolan kan och ska göra i sitt förebyggande arbete. De allra flesta ungdomar testar inte narkotika men de som provar behöver få hjälp och stöd så de inte utvecklar ett skadligt bruk.
- Narkotika finns som bekant på eller i närheten av varje skola så det är oerhört viktigt att vi vuxna hjälps åt med våra elever. Jag uppmanar verkligen kollegor runt om att ta er tid och gå denna utbildning när det passar er, säger Annika Holmqvist Lundh, områdeschef i Osby kommun som också medverkar i utbildningen.
Utbildningen tar cirka 45 minuter att genomföra och består av 12 avsnitt. Utbildningen hittar du här: www.lansstyrelsen.se/skane/tidigupptackt Länk till annan webbplats.