Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Slutlig rösträkning av val till Europaparlamentet 2024

EU-flagga

Dagen efter valet, måndag 10 juni, startar den slutliga rösträkningen av Skånes röster i EU-valet. Som regional valmyndighet i Skåne ansvarar vi för rösträkning och rapportering till Valmyndigheten.

Skåne har drygt en miljon röstberättigade. Rösterna räknas först en gång i de 835 skånska valdistrikten innan de transporteras till Länsstyrelsen, där 150 personer genomför den slutliga rösträkningen samt räknar personrösterna.

– Ambitionen är att ha räknat klart alla röster till fredagen den 14 juni. För oss som jobbar känns det spännande och betydelsefullt att vara en del av det svenska valsystemet. Det svenska valsystemet är rättssäkert och robust och grundar sig på allmän och lika rösträtt, säger enhetschef Jesper Jacobsson på Länsstyrelsen Skåne.

Så snart ett valdistrikt är färdigräknat redovisas resultatet på Valmyndighetens webbplats. Där hittar du snabbast aktuella uppgifter om valet. Redovisningen är preliminär innan alla kontroller är genomförda och Länsstyrelsen fastställt resultatet i sitt protokoll.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss