Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets vinnare av Skånes Naturvårdspris är utsedd

Skånes naturvårdspris 2024 

Många nomineringar till årets naturvårdspris har skickats in och nu är vinnaren utsedd. Årets naturvårdspris går till naturpedagogen Birger Emanuelsson som spridit kunskap om naturen, ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Birger är en mångkonstnär som generöst delar med sig av sin kunskap om naturen, ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Det gör han under guidade naturvandringar, med utomhuspedagogik för barn samt under workshops och kurser för pedagoger.

Med stort hjärta har han inspirerat barn och vuxna att spika fågelholkar, värna om naturen och att odla själva. Många elever kommer att minnas när de, klädda i biodlarkläder, tillsammans med Birger fick öppna en bikupa och smaka på binas honung.

Torup är ett fantastiskt naturområde där jag har haft förmånen att arbeta. Det ligger på överkomligt avstånd från Malmö stad och utsågs 2016 till Skånes viktigaste naturområde av WWF. Att barn som vistas i naturen blir friskare och gladare är väl dokumenterat, och det är viktigare idag än någonsin tidigare. Jag tycker att det är fantastiskt att barn i alla åldrar fascineras av djuren i skogen, från de allra minsta gråsuggorna och tusenfotingarna till ekorrar och fåglar, bara man ger sig tid att visa det för dem. Jag är mycket glad och hedrad för att ha fått Skånes Naturvårdspris 2024, säger Birger Emanuelsson, årets vinnare av Skånes Naturvårdspris.

Länsstyrelsen utser vinnaren av Skånes naturvårdspris varje år.

Birger får ta emot årets naturvårdspris för att vi vill uppmärksamma hur viktigt det är att sprida kunskap om naturen till den framtida generationen och deras lärare. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram en person som arbetat i det tysta under många år, och som verkligen förtjänar ett erkännande, säger Olof Liungman, chef på avdelningen för natur och vatten.

Årets nomineringar

Skånes Naturvårdspris delas årligen ut till personer, företag eller organisationer som genom sitt engagemang gjort betydande insatser av bestående värde för naturvården i länet. Vem som helst kan nominera.

Varje år har vi fått in många nomineringar vilket vi tycker är väldigt roligt. I år har vi haft närmre 50 nominerade och det har varit svårt att välja ut en vinnare. Vi vill rikta ett stort tack till alla som skickat in nomineringar på eldsjälar som gör viktiga insatser inom naturvård, berättar Olof Liungman.

Priset delas ut av landshövding Anneli Hulthén på Residenset under nationaldagen den 6 juni.

Kontakt

Länsstyrelsen Skåne

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss