Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om skyddsjakt på varg i norra Skåne

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Länsstyrelsen Skåne har under måndagen den 22 januari fattat beslut om skyddsjakt på varg i nordöstra delen av länet. UPPDATERING 26 januari. Förvaltningsrätten har avslagit överklagandena. Pausandet av skyddsjakten som rätten beslutade om den 23 januari har upphört.

I fredags bekräftade vilthandläggare från Länsstyrelsen Skåne ett vargangrepp på får i Hökön, Osby kommun. Angreppet har skett bakom ett godkänt och aktivt rovdjursavvisande stängsel. Beslutet följer de nya riktlinjerna för skyddsjakt som har beslutats av viltförvaltningsdelegationen där det bland annat framgår att skyddsjakt bör övervägas efter ett angrepp bakom rovdjursavvisande stängsel.

Känd och aktiv varg

- I det här fallet har vi starka misstankar om att det rör sig om vargindividen G93-23, som är en genetiskt värdefull varg. Via DNA har den hittills kunnat kopplas till totalt 11 angrepp i Skåne, Kronoberg och Kalmar län de senaste månaderna. Tyvärr verkar det som att denna individ har utvecklat ett problematiskt beteende där den aktivt söker upp får i hagar, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Sedan tidigare finns det beslut om skyddsjakt på vargindividen G93-23 i de andra länen där den har angripit tamdjur.

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt Pdf, 263.2 kB.

Karta över skyddsjaktsområdet

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss