Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En vecka fri från våld

I år infaller En vecka fri från våld vecka 47 och Länsstyrelsen Skåne samlar här olika initiativ och insatser som genomförs i länet under veckan. Detta för att ge en överblick av vad som händer i länet men även för att inspirera till aktiviteter kommande år.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av Unizon och organisationen MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner samt länsstyrelserna. Syftet med veckan är att uppmärksamma att våld går att förebygga.

Vissa av aktiviteterna är tillgängliga för allmänheten och går att anmäla sig till. Andra aktiviteter är specifikt riktade till en grupp av anställda inom exempelvis en kommun.

Nedan kan du se vad som händer i Skåne under veckan i flera av Skånes kommuner.

I Bromölla kommer det att arrangeras en ljusmanifestation den 22 november kl. 17.00-19.00.

Utöver ljusmanifestationen kommer bland annat biblioteketet, Kulturpunkten, att fronta böcker på temat våld i nära relation och kommunen kommer uppmärksamma den orangea färgen genom att uppmana kommunanställda att bära något orange.

Barn och ungas digitala liv och utsatthet på nätet

Föreläsare: Åsa Östberg, Samordnare på Familjens hus Tåbelund och Föräldrastödsamordnare

Måndagen den 20/11 mellan 10:00-11:30 i Albert Sahlin.

Anmälan: senast onsdagen den 15/11till kommunens samordnare mot våld i nära relationer: sabina.kullberg@eslov.se

Öppet hus på Mötesplats Karidal

Tisdagen den 21/11 mellan 13:00 – 19:30

Evenemanget riktar sig främst till medborgarna i Eslöv men är du intresserad som professionell så är du varmt välkommen. Flera av våra stödfunktioner i Eslövs kommun är på plats och håller föreläsningar och berättar om sin verksamhet, till exempel: Kriscentrum mellersta Skåne, Barnahus, Kvinnojouren i Lund, Tjejjouren i Eslöv och Polisen.

”Våldsförebyggande arbete”

Föreläsare: Sabina Kullberg, Samordnaren mot våld i nära relationer i Eslövs kommun

Fredagen den 24/11 mellan 9:30 – 11:00 i Albert Sahlin

Anmälan: senast onsdagen den 15/11 till kommunens samordnare mot våld i nära relationer: sabina.kullberg@eslov.se

I Hässleholms kommun har man valt att uppmärksamma veckan för att bland annat informera om det stöd som erbjuds för att arbeta mot mäns och killars våld, Hässlehoms kommun - Våld i nära relationer Länk till annan webbplats.

Fredagen den 25 november, när det är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, som även går under namnet Orange day, kommer bland annat Hässleholm Miljö att växla om fjärrvärmeverkets ackumulatortankbelysning från blått till orange.

Även andra verksamheter kommer att använda färgen orange för att uppmärksamma Orange Day.

Under veckan sprids även olika webbkurser om våld, bland annat via kommunens hemsida.

I Höganäs kommun kommer veckan att uppmärksammas på olika sätt. Flera olika kommunala verksamheter samverkar och gör detta tillsammans med andra organisationer i samhället. Det här kommer bland annat att hända:

 • Du kommer att hitta budskap och citat på olika platser, bland annat på Retroplattan, med syftet att väcka tankar om mäns våld mot kvinnor
 • Grundskolor uppmärksammar veckan genom samtal i form av korridors-häng och på sociala medier.
 • Fritidsgårdarna uppmärksammar veckan genom att ha det som tema och bland annat göra pins med barn och ungdomar med budskap som berör ämnet.
 • Kyrkans ungdomsverksamhet Axet bjuder in familjefridssamordnare Ellinor Innala och socialsekreterare Ebba Warntoft för att svara på frågor om våld i nära relation. Detta sker på fredag den 24 november klockan 19.00 i Höganäs församlingshem.
 • Kullagymnasiet kommer veckan efter (vecka 48) att ha ett bokprojekt som heter "Inte din baby" där även polisen är inbjudna för samtal.
 • Orange Day uppmärksammas - Under Orange Day den 25 november manifesterar människor mot mäns våld över hela världen. Färgen orange ska representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Kända byggnader lyser upp i orange, människor klär sig i orange och engagerar sig på olika sätt. Här i Höganäs kommer Vuxenenheten att klä sin entré i orange hela veckan. Kanske kommer vi också att se mer orange färg på stan.

Under hela veckan sprids och används färgen orange, särskilt under the orange day, 25 november, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Så här kan du med enkla medel uppmärksamma en vecka fri från våld med hjälp av orange färg:

 • Klä dig i något orange under veckan.
 • Använd en orange bakgrund vid möten i Teams.
 • Använd orangefärgade PPT -presentationer, papper och pennor.
 • Lys upp en byggnad, ett föremål eller kanske ett fönster i orange ljus.
 • Posta inlägg i orange tema på sociala medier.

Under veckan sprider även kommunen webbutbildningar om våld och uppmanar medarbetarna att gå dessa, man uppmanar även medarbetarna att lyssna på en podd eller se en föreläsning om våld exempelvis:

Jackson Katz: Violence againstwomen -it´s a men´s issueTED Talk

Porren – elefanten i rummet: Hur porrindustrin kapat vår sexualitet UR Play

Våld i nära relationer - det börjar med kärlek Poddtoppen.se

Föreläsning om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, och arbete med andra brottsoffer
Kristianstads kommuns VNR-team (våld i nära relationer) bjuder in till föreläsning om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och arbete med övriga brottsoffer.

Datum och tid: den 21 november, klockan 13.30–15.00 samt den 23 november, klockan 8.30–10.00

Plats: Rum C116, Östrakommunhuset, J A Hedlunds väg 17, 291 33 Kristianstad

Begränsat antal platser

Anmälan gös till valmira.ferizi@kristianstad.se

Konferens om prostitution och människohandel
Kristianstads kommun, Kristianstad Kvinnojour, Stadsmissionen, Brottsofferjouren Nordöstra Skåne och Samordningsförbudet Skåne Nordost arrangerar gemensamt en konferens om prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

Datum 22 november klockan 8.00–16.00

Plats: Rådhus Skåne, Kristianstad

Konferensen bland annat kommer innehålla föreläsning med:

 • Inte din hora
 • Regionkoordinatorerna och Evonhuset
 • Jämställdhetsmyndigheten
 • Författare och fd polis Cecilia Salström

Anmälan görs till emma.lindeberg@sfsno.se

Lomma kommun kommer att uppmärksamma En vecka fri från våld, genom inlägg på temat i sociala medier, filmer på kommunens hemsida och genom informationsaffischer på biblioteket i Lomma och Bjärred. Tisdag eftermiddag den 21 november kommer medarbetare från socialtjänsten att dela ut orangea rosor i kommunen.

Orange day 25/11 uppmärksammas genom att flagga i färgen orange utanför kommunhuset i Lomma och Medborgarhuset i Bjärred.

FN:s 16 dagar mot våld i nära relationer

Lördag 25/11 kl 13.00-16.00 på Konsthallen i Lund

Zonta International uppmärksammar FN:s dag mot våld i nära relationer den 25 november. Evenemanget är kostnadsfritt och ingen anmälan krävs. Mer information finns här: Zonta International | Välkommen till Lunds konsthall! Länk till annan webbplats.

13.00 Ett globalt perspektiv på våld mot kvinnor och flickor: Milstolpar och utmaningar.

Carolyn Hannan, Docent vid Lunds universitet, f.d. jämställdhetsrådgivare på Sida i Stockholm och f.d. chef för FN:s jämställdhetsavdelning i New York.

14.15 Mäns våld mot kvinnor - ett olösligt samhällsproblem? Jämställdhetspolitik och våld.

Inger Lövkrona, Professor emerita i etnologi, Lunds universitet

15.00 Att jobba förebyggande med våld i nära relation - nationellt och lokalt.

My Lilja, Docent i kriminologi, Malmös universitet

15.30 - 16.00 Diskussion

Mellan kl. 12.00-16.00 sker en skoinstallation på Mårtenstorget som representerar de 201 kvinnor som i Lund anmält våld till Polisen.

TORSDAG 30 NOVEMBER 12:00-13:00 PÅ LUNDS STADSBIBLIOTEK

Barn som bevittnat våld. Den vuxnes utsatthet är barnets utsatthet

Anette Elmqvist och Frida Lundin, socionomer och samordnare på Barnahus Mellersta Skåne

Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg medverkar via länk

Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs.

Malmö Kvinnojour uppmärksammar FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor, 25 november, med en ljusmanifestation. Denna sker på Stortorget klockan 16.30 (samling 16.15).

Öppet hus på Familjehuset
Onsdag 22 november håller familjehuset i Osby öppet hus. Här får du en inblick i öppenvårdsverksamheten. Medarbetare från Familjehuset kommer berätta om sin verksamhet och dess olika inriktningar. Det kommer också vara en tipsrunda med ett tillhörande pris och bjuds på kaffe/te och kaka.

Fredag 24 november
Tillsammans med kyrkan kommer Familjehuset stå mitt emot Kommunhuset i Osby för att berätta om vilket stöd kommunen erbjuder. Välkomna hit för en varm kopp kaffe, kaka och samtal.

Orange day
Lördag 25 november, ta på dig något orange idag för att visa ditt stöd för avskaffandet av våld mot kvinnor! Medarbetare inom kommunen uppmanas också att bära orange färger under fredagen för att uppmärksamma den 25:e november

Hela veckan:

 • Under veckan kommer kommunen bland annat ha en informationskampanj i sociala medier kring våld i nära relation.
 • På fritidsgårdarna kommer våld i nära relationer vara ett tema under hela veckan. Personalen kommer visa informationsfilmer och ha andra aktiviteter med ungdomarna.
 • Inför veckan kommer kommunen måla en bänk orange för att sprida den orangea färgen. Bänken ska stå på torget i Osby. Målandet kommer genomföras av LSS:s dagliga verksamhet.
 • I kommunens Kontaktcenter kommer det finnas informationsmaterial att läsa för dig som vill veta mer.

I Simrishamns kommun kommer Individ och Familjeomsorgen att uppmärksamma En vecka fri från våld genom att lägga stort fokus på frågan i det interna arbetet. Bland annat kommer de påminna om rutiner och sprida aktuell information inom området.

De kommer även lansera sina uppdaterade informationsbroschyrer på hemsidan under veckan.

Freezonen, kvinno-tjej-brottsofferjouren är ute i Ystad och besöker Kunskapsskolan tillsammans med Fältgruppen från Ystad och träffar ungdomar för att inspirera dem och föreläsa om vad är våld i ungas relationer.

Digital föreläsning - Våldets historia och framtid

Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt på Nationellt centrum för kvinnofrid, kommer föreläsa om våldets uttryck i våld i nära relation, både förr men framför allt hur en kan misstänka att våldet kommer se ut i framtiden. Vad är skillnaderna i våldets uttryck idag jämfört med för 50 år sedan? Finns det några prognoser för hur våldet kommer komma till uttryck i framtiden?

Mer information hittar du här:

Digital föreläsning - Våldets historia och framtid | Facebook Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss