Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skogsmulles kartor finalist i Årets naturvägledning

”Skogsmulles kartor”, som berättar om allemansrätt och naturreservat i Skåne, har nominerats till finalen i Årets naturvägledning 2023.

- Det är jätteroligt. Skogsmulles kartor är ett lyckat samarbetsprojekt där Friluftsfrämjandet och Länsstyrelsen har jobbat tillsammans, och det har vuxit efter hand så att vi nu har nio Skogsmulles kartor i Skåne, säger Malin Andersson, friluftsamordnare på Länsstyrelsen Skåne.

Skogsmulles kartor berättar om både allemansrätten och om de särskilda reservatsregler som gäller i naturreservaten. Skogsmulle ger dessutom små uppdrag för den som besöker platserna på kartorna.

Friluftsfrämjande Helsingborg tog fram den första kartan tillsammans med naturum Kullaberg. Kartan över Kullaberg finansierades av Naturvårdsverkets bidrag för att sprida kunskap om allemansrätten. 2021 fick Friluftsfrämjandet Region Syd samma bidrag från Naturvårdsverket och tog fram tre kartor över naturreservaten i Allarps bjär, Bäckhalladalen och Skrylleområdet.

Under 2022 bekostade Länsstyrelsen Skåne fem kartor över naturreservaten i Ubbalt, Kalvahagen, Domedelja mosse, Törringelund och Norra Strandskogen.

– Länsstyrelsen Skåne har även bekostat fina skyltar med QR-koder som finns uppsatta i naturreservaten. Där kan man ladda ner kartorna och det finns nu även en bingobricka med kartorna, berättar Malin Andersson.

Skogsmulles kartor på Länsstyrelsen Skånes webbplats

Skogsmulles kartor, Friluftsfrämjandet Länk till annan webbplats.

Skogsmulles kartor är en av tre finalister i kategorin Självguidande naturvägledning i Årets naturvägledning 2023. Vinnaren utses på Mångfaldskonferensen i Uppsala den 15 november.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss