Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddsjakt i reviret Linderödsåsen efter fjärde konstaterat vargangrepp

Länsstyrelsen Skånes logotyp

UPPDATERING 27 oktober. Skyddsjakten är pausad i väntan på att förvaltningsrätten tar ställning till överklaganden som kommit. Länsstyrelsen Skåne har beslutat om skyddsjakt på varg i reviret Linderödsåsen. Detta sedan Länsstyrelsen idag har besiktigat ett fjärde angrepp inom reviret. Skyddsjakten bedrivs med hundspårning för att ksäkerställa att den skadegörande individen jagas.

Det senaste angreppet

Under förmiddagen besiktigade Länsstyrelsen en död tacka i Hörby kommun. Angreppet hade gjorts av varg.

– Det här är det åttonde angreppet i och omkring reviret Linderödsåsen sedan den 25 juli. Det som har komplicerat situationen är att vi vet att en genetiskt viktig varg har gjort åtminstone två av angreppen, utanför och i utkanten av reviret, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Fyra inom några kilometer

Nu finns fyra konstaterade angrepp inom reviret Linderödsåsen med bara några kilometers avstånd. DNA-analyser visar att den revirmarkerande tiken kan kopplas till två av dessa angrepp. De två senaste angreppen är ännu inte analyserade.

– Utifrån våra riktlinjer kan vi nu fatta beslut om skyddsjakt, säger David Börjesson.

Skyddsjakten bedrivs med specialtränad hund som utgår från angreppsplatsen för att säkerställa att det är den skadegörande individen som jagas. Skyddsjakten påbörjas idag och är begränsad till en vecka.

Angreppen inom reviret

25 juli: Huaröd, Hörby kommun: Angrepp på sju får. DNA-svar visar att angreppet utförts av tiken i reviret Linderödsåsen.

5 oktober: Mellan Huaröd och Hörby. Angrepp på kviga. DNA-svar visar att angreppet utförts av tiken i reviret Linderödsåsen.

23 oktober: En död tacka i Hörby kommun mellan Hörby och Degeberga i samma område som tidigare angrepp. Angreppet skedde bakom rovdjursavvisande stängsel.

24 oktober: En död tacka i Hörby kommun mellan Hörby och Degeberga i samma område som tidigare angrepp.

Angrepp utanför eller i utkanten av reviret

Två angrepp, den 3 och 6 oktober, i Tomelilla kommun har utförts av en genetiskt viktig hanne från Settenreviret i Norge. Den är en avkomma till invandrad finskrysk varg. Ett av angreppen har skett utanför reviret, det andra i revirets södra kanter.

Ytterligare två vargangrepp har skett i östra Skåne. Den 18 oktober hittades tre döda får i S:t Olof, ett par mil söder om reviret. Den 23 oktober besiktigades tre döda tackor i Norra Åsum i den norra kanten av reviret. Länsstyrelsen väntar på DNA-svar från båda dessa angrepp.

Regler för skyddsjakt

De riktlinjer som finns i södra förvaltningsområdet säger att skyddsjakt kan påbörjas:

  • Vid två angrepp bakom rovdjursavvisande stängsel.
  • Vid tre angrepp om det sker utanför ett revir.
  • Vid fyra angrepp i ett revir.

Angreppen ska ha skett inom en sexmånadersperiod.

Förvaltningsrättens beslut om inhibition Pdf, 3.4 MB.

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt Pdf, 331.3 kB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss