Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fördelningen av nyanlända i Skåne för 2024

Nästa år anvisas 309 personer till Skåne. Det beslutades av regeringen den 5 oktober då länstalen för mottagandet av nyanlända enligt bosättningslagen fastställdes. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om fördelningen mellan länets kommuner.

Vid beslutet om kommuntal har Länsstyrelsen Skåne använt Migrationsverkets statistiska fördelningsmodell som ligger till grund för regeringens beslut om länstal. Där tas hänsyn till kommunernas storlek, arbetsmarknadsförutsättningar och mottagandet av asylsökande, skyddsbehövande från Ukraina och nyanlända personer.

I år fick Migrationsverket i uppdrag under våren att se över och revidera fördelningsmodellen inför 2024 i syfte att län med få anvisningar skulle få en större tilldelning. Detta har resulterat i en annan viktning där större hänsyn tas till boendedygn i mottagningssystemet för asyl- och skyddssökande. Viktningen för arbetsmarknadsvariablerna har därför sänkts från 80 till 60 procent.

- Den nya viktningen ger relativt små förändringar för de flesta skånska kommuner, säger Sandra Lundberg, Integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Skåne.

Färre nyanlända

Mottagandet av nyanlända till Sverige har de senaste åren blivit betydligt lägre även om fler människor än någonsin är på flykt i världen och mottagandet i övriga EU ökar. Bosättningslagen innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända och syftar till att åstadkomma en jämnare fördelning av mottagandet mellan landets kommuner och till att nyanlända ska ges bättre förutsättningar att snabbare etablera sig på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Förutom de 309 personer som ska anvisas under 2024 har Migrationsverket ett planeringsantagande att ytterligare 757 nyanlända personer bosätter sig på egen hand i Skåne. Gruppen självbosatta omfattar nyanlända personer med uppehållstillstånd som på egen hand ordnat bostad i kommuner samt direktinresta anhöriga. Skånes totala mottagande av nyanlända skattas till 1 066 personer 2024.

Kommuntal år 2024 för kommuner i Skåne län

Bjuv

2

Bromölla

2

Burlöv

0

Båstad

6

Eslöv

2

Helsingborg

33

Hässleholm

3

Höganäs

12

Hörby

5

Höör

8

Klippan

5

Kristianstad

6

Kävlinge

12

Landskrona

9

Lomma

17

Lund

44

Malmö

19

Osby

1

Perstorp

0

Simrishamn

6

Sjöbo

9

Skurup

6

Staffanstorp

13

Svalöv

4

Svedala

13

Tomelilla

4

Trelleborg

18

Vellinge

21

Ystad

9

Åstorp

0

Ängelholm

18

Örkelljunga

2

Östra Göinge

0

Skåne

309

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss