Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Två nya angrepp i och omkring reviret Linderödsåsen

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Under söndagen och måndagen har Länsstyrelsen konstaterat två nya vargangrepp i och omkring reviret Linderödsåsen i Kristianstads kommun och i Hörby kommun.
Ett har skett bakom ett rovdjursavvisande stängsel. Länsstyrelsen har skickat salivprover från båda angreppen för akut DNA-analys.

Säkert beslutsunderlag krävs

–  Vi har sedan tidigare en komplicerad situation med flera angrepp på kort tid i östra Skåne. Vi vet att två av angreppen har utförts av tiken i reviret Linderödsåsen, och att två av en genetiskt viktig varg. Nu har vi ytterligare två angrepp och för första gången har vi i Skåne drabbats av ett angrepp bakom rovdjursavvisande stängsel, vilket är ovanligt. Vi på Länsstyrelsen är beredda att fatta ett beslut om skyddsjakt, men vi måste göra det på ett säkert underlag. Därför inväntar vi DNA-svar innan eventuella beslut, säger Nils Carlsson, chef för art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Detta är de senaste angreppen:

23 oktober       En död tacka i Hörby kommun mellan Hörby och Degeberga i samma område där tiken i reviret Linderödsåsen tidigare har knutits till angreppen 25 juli och 5 oktober.  Angreppet har skett bakom rovdjursavvisande stängsel. Länsstyrelsen är på plats i dag och förstärker platsen med ett akutstängsel.

22 oktober       Tre döda tackor i Norra Åsum i Kristianstadskommun kring den norra gränsen av reviret Linderödsåsen.

–  Det är alltid svårt att peka ut exakta gränser för ett revir, och extra svårt när vi befinner oss i början av inventeringssäsongen. Angreppet den 6 oktober gjordes exempelvis av den genetiskt viktiga hannen på en plats som vi tidigare har räknat legat inom reviret, säger Nils Carlsson.

 

Regler för skyddsjakt:

De riktlinjer som finns i södra förvaltningsområdet säger att skyddsjakt ska genomföras:

  • Vid två angrepp bakom rovdjursavvisande stängsel.
  • Vid tre angrepp om det sker utanför ett revir.
  • Vid fyra angrepp i ett revir.

    Angreppen ska ha skett inom en sexmånadersperiod.

 

Dessa angrepp har gjorts sedan i juli:

25 juli: Huaröd, Hörby kommun: Angrepp på sju får. DNA visar att angreppet utförts av tiken i reviret Linderödsåsen.

3 oktober: Tomelilla kommun: Angrepp på fem får. Angreppet har utförts av en varghanne från Settenreviret i Norge som räknas som F1. Det betyder att den är avkomma till invandrad finskrysk varg. Denna individ räknas som en genetiskt viktig varg.

5 oktober: Mellan Huaröd och Hörby. Angrepp på kviga. Svaret knyter tiken i reviret Linderödsåsen till angreppet.

6 oktober: Utanför Brösarp i Tomelilla kommun. Angrepp på sju får. Platsen räknas till reviret Linderödsåsen. DNA-svar visar att angreppet har gjorts av varghannen från Settenreviret.

18 oktober: Utanför S:t Olof i Tomelilla kommun. Tre döda får, varav två har konstaterats blivit dödade av varg några dagar tidigare. Ytterligare ett får saknas. DNA-svar ej klart.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss