Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Två vargar fällda med stöd av §28

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Två vargar fälldes under lördagen den 14 oktober inom reviret Linderödsåsen. Länsstyrelsens vilthandläggare har gjort bedömningen att vargarna har fällts i överensstämmelse med paragraf 28 i jaktförordningen, som ger rätt att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp.

– Vargarna fälldes under samma jakt och i båda fallen har vargarna uppsökt jakthundar och skjutits av jägare för att freda hunden. Länsstyrelsen har haft personal på plats som har undersökt de skjutna vargarna, skottplatserna och hundarnas GPS positioner under jakten, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsens bedömning är att skyttarna i båda fallen har gjort en korrekt bedömning av situationen och att de har agerat i enlighet med jaktförordningens paragraf 28. Den ger ägare eller vårdare rätt att skydda tamdjur och hundar från angrepp av stora, fredade rovdjur om ett angrepp av rovdjuret är nära förestående.

– Det är första gången paragraf 28 används för att skydda jakthund i Skåne. Man kan tycka att det är anmärkningsvärt att två vargar skjutits för att freda jakthundar på samma dag, men vi behandlar det som två skilda ärenden, säger Cajsa Söder.

Båda vargarna var av hankön och de skickas nu till statens veterinärmedicinska anstalt för identifiering.

Kontakt

Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, tel: 010-2241619

Tom Espgård, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, tel: 010-2241314

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss