Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddsjakt kan bli aktuell efter nytt angrepp inom reviret Linderödsåsen

Länsstyrelsen Skånes logotyp

I natt skedde ett tredje vargangrepp inom reviret Linderödsåsen sedan i juli. Länsstyrelsen Skåne fattar därför idag ett beslut som innebär att skyddsjakt kan starta direkt efter ett eventuellt fjärde angrepp i reviret under hösten.

Sju döda får

I dag har vilthandläggare från Länsstyrelsen besiktigad skador på sju får i Hörby kommun. Vilthandläggarna konstaterade att angreppet hade gjorts av varg under natten. Skadorna var så allvarliga att fåren fick avlivas.

Kriterierna för skyddsjakt

– Det har nu skett tre angrepp inom reviret på kort tid, den 25 juli, 5 oktober och i dag. Kriteriet för skyddsjakt inom ett vargrevir är fyra konstaterade angrepp inom en sexmånadersperiod. Under eftermiddagen kommer Länsstyrelsen att fatta ett beslut om skyddsjakt som kan träda i kraft omedelbart vid ett eventuellt fjärde angrepp, om det sker före 26 december, säger vilthandläggare Emelie Nilsson.

Komplext med skyddsjakt inom revir

– Skyddsjakt i ett revir är svårt eftersom det finns flera vargar i reviret. Genom att sätta in hundar direkt vid ett eventuellt fjärde angrepp kan vi rikta in skyddsjakten in på den skadegörande individen, säger Emelie Nilsson.

Provtagning vid de senaste angreppen skickas iväg på DNA-analys med hög prioritet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss