Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargangrepp på kviga i reviret Linderödsåsen

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Länsstyrelsen har vid besiktning av en död kviga konstaterat att den har angripits av varg. Angreppet skedde i Hörby kommun. Det är det andra angreppet av varg i reviret Linderödsårsen under de senaste sex månaderna.

– Skulle det bli ett tredje angrepp i reviret Linderödsåsen kan Länsstyrelsen besluta om skyddsjakt som i så fall startar direkt vid ett fjärde angrepp, säger vilthandläggare Cajsa Söder på Länsstyrelsen Skåne.

Provtagning har gjots för DNA-analys, som kommer att göras med hög prioritet.

Riktlinjerna för skyddsjakt säger att skyddsjakt kan inledas efter fyra angrepp inom ett revir, och efter tre angrepp från en skadegörande individ utanför ett revir. Det finns också en tidsgräns som säger att angreppen ska ske inom sex månader.

Under hösten 2022 fattades ett skyddsjaktbeslut i reviret Linderödsåsen. Det beslutet upphörde eftersom det inte skedde fler angrepp inom sex månader.

I tisdags konstaterades ett vargangrepp på får i Tomelilla kommun, där två får dödades och tre skadades.

– Det angreppet skedde utanför reviret och vi sätter inte det i samband med angreppet på kvigan. Även här har vi skickat DNA-prov för analys, säger Cajsa Söder.

 

 

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss