Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kommunhuset i Glemmingebro blir byggnadsminne
%20glemmingebro_exterior_jonas_haas.jpg)
Foto: Jonas Haas, Länsstyrelsen Skåne
Länsstyrelsen Skåne har beslutat att Glemmingebro Medborgarhus, byggt som kommunhus 1958, ska skyddas som byggnadsminne. Den tidstypiska byggnaden är Skånes 184:e byggnadsminne.
Landskommunen fanns i 20 år
I kommunreformen 1952 bildades Glemmingebro landskommun genom en sammanslagning av kommunerna Glemminge, Ingelstorp, Bollerup, Tosterup och Övraby. 1971 blev orterna en del av Ystads kommun i en ny kommunreform. Ett bestående minne från tiden som landskommun är kommunhuset i Glemmingebro, som byggdes 1958 och även rymde ett bibliotek och en distriktssköterskemottagning.
Speglar uppbyggnad av förvaltning
– Kommunhuset uppfördes i en tid när antalet kommuner i Sverige fortfarande var många. Även i mindre samhällen på landsbygden byggdes flera väl gestaltade och gedigna kommunhus, vilket speglar uppbyggnaden av landets kommunala förvaltning och välfärdssamhället som växte fram, säger Julia Cronqvist, antikvarie på Länsstyrelsen Skåne.
Välbevarad både utvändigt och invändigt
Arkitekt var Simrishamns stadsarkitekt Gunnar Camper. Byggnaden, som sedan 1971 är medborgarhus i Glemmingebro, är mycket välbevarad till sin exteriör, interiör och inredning.
– Ett besök i kommunhuset tar en tillbaka till 1950-talet. Gestaltning, material och möblemang bidrar till känslan av att träda in i en tidskapsel, trots att byggnaden hela tiden använts och fortfarande är i funktion, säger Julia Cronqvist.
Synnerligen högt kulturhistoriskt värde
Länsstyrelsen har bedömt att byggnaden har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och har därför beslutat om en byggnadsminnesförklaring. Fråga om byggnadsminnesförklaring väcktes 2019 av fastighetsägaren Ystads kommun.
Invigning: Invigningen av det nya byggnadsminnet sker 6 oktober i kommunens regi.
Tid och plats: Glemmingebro Medborgarhus, 13.00
Om byggnadsminnen:
Länsstyrelsen kan skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar genom att förklara dem som byggnadsminnen. Den som ska göra ändringar i ett byggnadsminne måste söka tillstånd från Länsstyrelsen. I Sverige finns omkring 2400 byggnadsminnen, varav 184 finns i Skåne.