Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Två vargangrepp i Hässleholms kommun

Länsstyrelsen Skånes logotyp

Länsstyrelsen Skåne har idag besiktigat två angrepp på får, utanför Sösdala och Nävlinge i Hässleholms kommun. Fåren hade skador som gjorts av varg. Totalt har fem får dödats vid angreppen och två saknas.

Skador har orsakats av varg

– Bedömningen är att skadorna har orsakats av varg. Åtminstone det ena angreppet har skett inom reviret Svalemosse. Det kan inte uteslutas att båda angreppen har skett av samma individ/individer, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Prover från DNA-analys

I Sösdala dödades fyra får och ett saknas. I Nävlinge dödades ett får och ett saknas.
Ett första angrepp inom reviret Svalemosse skedde utanför Tyringe i maj månad. Länsstyrelsen Skåne skickar nu prover från samtliga tre angrepp för DNA-analys.
– Vi hoppas få svar på vilken individ som har gjort angreppen. Vi vet inte säkert om det är varg från reviret eller en vandringsvarg. Det finns flera revir i Sydsverige och det är flera fjolårsvalpar i rörelse, säger David Börjesson.

Svar från Söderåsen

Det finns nu tre vargrevir i Skåne: Linderödsåsen, Söderåsen och Svalemosse. Under sommaren har två angrepp skett inom Söderåsens revir, då en kalv angripits vid båda tillfällena. I veckan fick Länsstyrelsen svar på DNA-analysen som knyter honan i det revirmarkerande paret till ett av angreppen.

Om skyddsjakt

– Enligt den rättspraxis som finns kan det bli aktuellt med skyddsjakt vid fjärde angreppet i ett revir. Är det en vandringsvarg, kan skyddsjakt inledas redan efter tredje angreppet, säger David Börjesson.

Någon skyddsjakt blev det inte vid det tillfället, eftersom det inte blev fler angrepp.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss