Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Unikt med kunglig hästkortege genom Malmö

Kungen och drottningen åker häst och vagn. Drottningen vinkar. 

Foto: Clément Morin, Kungl hovstaterna från kortegen i Göteborg

På tisdag kommer kungaparet till Skåne för att fira kung H.M. Konungens 50 år på tronen. Då får skåningarna möjlighet att vara med om något unikt – en kunglig hästkortege genom Malmö.

Det kungliga hovstallet har anor från 1535, och har som uppgift att genomföra statsceremonier med häst och vagn. Vanligen sker detta i huvudstaden, vid högtidliga audienser eller statsbesök. I år deltar hovstallet även vid sex av kungaparets jubileumsbesök i de 21 länen, där de framför ett ekipage med fyra hästar.

- Vagnen som kungaparet färdas i är en elegant kalesch från1881 som Gustav V fick i bröllopsgåva när han var kronprins och gifte sig med Victoria av Baden. Till vagnen används försilvrade och rikt dekorerade tyska selar, berättar beridare Sara Thavenius, chef för stallavdelningen på H.M. Konungens hovstall.

Hon berättar att stallet har 16 hästar, samtliga bruna, svenska halvblod med en mankhöjd på minst 170 cm. Storleken krävs för att framföra gamla och ibland ganska tunga vagnar. Att alla hästar är bruna skapar en samlad effekt i kortegen. Varje år köps två nya hästar in, och det tar två år innan de är färdigtränade och kan klara den främsta utmaningen, att delta i nationaldagsfirandet i Stockholm då hovstallet kör i kortege med tolv hästar.

- Förutom de fysiska kraven, vill vi ha hästar med ett jämnt temperament. Hästarna behöver känna sig trygga i miljöer där det är mycket publik och det händer många saker. Det kräver en häst som är lugn och cool, säger Sara Thavenius.

I Malmö kommer kungaparet att färdas i en öppen kalesch körd á la d’Aumont. Det innebär att vagnen saknar kuskbock, i stället rider jockeyer på vänsterhästarna och håller en handhäst till höger. De är klädda i civilt livré med korta blå jackor, vita ridbyxor och kragstövlar.

- À la d’Aumont är det elegantaste sättet att färdas på i en hästdragen vagn. Eftersom det inte finns någon kuskbock kan man bättre se vilka som åker i vagnen, samtidigt ser de åkande åskådarna bättre.

För mer information, kontakta beridare Sara Thavenius, 08-407 67 06.

För medier

Medier har möjlighet att delta vid ett kort pressmöte när hovstallets hästar anländer till Malmö. 19 juni klockan 18.00-18.20. Anmälan krävs senast klockan 12.00 samma dag till jakob.axelsson@lansstyrelsen.se, 076-111 16 55.

Här är kortegevägen

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss