Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skåningars egna kungabilder ställs ut

bild från affischen med gräsmatta och två skor

Länsstyrelsen fick in hundratals foton när vi frågade efter skåningarnas egna kungabilder. Nu har vi valt ut 14 bilder som ska ingå i den fotoutställning som visas under kungaparets jubileumsbesök i Skåne. Fotograferna är inbjudna att vara på plats när kungaparet besöker utställningen i Malmö den 20 juni.

Unik utställning i Skåne

I varje län under kungens jubileumsbesök visas en fotoutställning som uppmärksammar H.M. Konungens 50 år på tronen. I Skåne byggs utställningen på med skåningars egna bilder från kungabesök i olika delar av länet 1973-2023.
– Det är många härliga bilder och personliga berättelser. Vi har fått ihop ett bra urval med bilder från hela Skåne och från olika tider, säger landshövding Anneli Hulthén.

Ställs ut i Malmö, Kristianstad och digitalt

Utställningen visas i samband med jubileumsbesöket 20 juni Den ställs ut utomhus på Stortorget, där Malmö stad monterar bilderna i stora affischmontrar. Efter midsommar transporteras bilderna vidare till Kristianstad, där kommunen tillsammans med Kristianstad City visar utställningen i sommar. Länsstyrelsen Skåne gör även en digital utställning som sprids från Länsstyrelsens webbplats.

"Det blev sådär"

En av de bilder som valts ut togs av Mats Fridh vid kungaparets besök i Eslöv 2011. Det var nationaldag, Eslöv firade 100 år, solen sken och det var massor av folk. Mats Fridh var beredd med sin kamera och kungaparet kom gående framför honom. Precis när han skulle ta bilden, slant han med kameran.
– Det blev sådär, är bildtexten på Mats foto som visar en snutt röd matta, kungens och drottningens skor – och väldigt mycket gräsmatta.

Fotograferna får möta kungaparet

Mats och flera av de andra fotograferna kommer att vara på plats när kungaparet kommer för att besöka utställningen den 20 maj.
– Det ska bli riktigt roligt. Jag hoppas att jag får en möjlighet att ta en bättre bild på kungaparet den här gången, säger Mats Fridh.

Bilder från olika delar av Skåne

I utställningen finns foton på kungen från Bjuv, Eslöv, Hovs hallar, Helsingborg, Örkelljunga, Kristianstad, Rinkaby, Tommarp, Lund, Malmö, Landskrona och Svalöv.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss