Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Den invasiva vandrarmusslan borta från Saxtorpssjöarna

Vandrarmusslan på en sten hittad vid Saxtorpssjöarna

Vandrarmusslan på en sten hittad vid Saxtorpssjöarna innan man startade bekämpningen.

Länsstyrelsen Skåne kan i dag glädjande meddela att bekämpningen av vandrarmusslan i Saxtorpssjöarna ser ut att ha lyckats. Länsstyrelsen häver därför rekommendationen att undvika bad i de populära sjöarna. 

I augusti 2022 konstaterade Länsstyrelsen Skåne att den ökända invasiva vandrarmusslan hade hittats i Saxtorpssjöarna.  Vandrarmusslanär en invasiv art som ursprungligen kommer från området runt Svarta havet och Kaspiska havet.

I mars 2023 prövade Länsstyrelsen en metod för att bekämpa vandringsmusslan, som tidigare använts med framgång i USA och Kanada. Ungefär 150 ton kaliumklorid, det vill säga salt, spreds i sjöarna i förhoppning om att ta död på den vandringsmusslan. Under våren har det tagits upprepade vattenprover som visar att de eftersträvade nivåerma av kalium har uppnåtts.

– I dag har vi varit ute och inspekterat sjöarna. Vi har inte hittat en enda levande mussla. Vid inventeringen sågs heller ingen påverkan på andra arter, säger Cajza Eriksson, som arbetar med invasiva arter på Länsstyrelsen Skåne. Länsstyrelsen häver därför vår rekommendation att undvika att bada i sjöarna. Vi vill tacka alla som tålmodigt väntat med att bada i sjöarna Vi vill också tacka entreprenörer och samarbetspartner; Havs- och Vattenmyndigheten, Stiftelsen Skånska landskap och Sydvatten för ett gott samarbete.

Fakta om vandrarmusslan

Vandrarmusslan, även kallad zebramusslan, är fruktad då den kan orsaka stor skada på våra vattenekosystem. De sätter sig fast med starka trådar på alla hårda ytor, inklusive inhemska musslor och kräftor. Dessa arter blir ofta så överväxta att de dör. Vandringsmusslorna fäster också på insidan av bevattningsrör, på utsidan av båtar och på stegar som används för att komma upp ur vattnet. Spridningen sker genom att musslans mikroskopiska larver får lift med exempelvis blöta badkläder, badleksaker och gummibåtar. Kostnaderna för saltningen är försvarbar jämfört med kostanden för spridningen till fler sjöar.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss