Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Stanna inomhus när stormen Otto drar fram

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i västra Skåne från och med kvällen på fredag den 17 februari. I resten av Skåne har SMHI utfärdat gul varning för vind.
Under fredag kväll, 17 februari, och natten till lördag blir det rejält blåsigt med västliga stormvindar vilket bland annat kan leda till fallande träd och risk för skador på egendom. Det är orange varning som gäller för västra Skåne, gällande starka vindar och stormbyar. Det finns risk för omkringflygande föremål, nedfallna träd och begränsningar i trafiken.
Håll dig uppdaterad hos SMHI
Väderläget ser ut att bli besvärligt. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad. Det gör du främst på smhi.se och lyssna på Sveriges radio P4.
SMHI:s webbplats - vädervarningar och meddelanden Länk till annan webbplats.
Sveriges Radio - P4 Malmöhus Länk till annan webbplats.
Om du måste ge dig ut kan du se varningar och stängningar från Trafikverket på deras webbplats samt på Skånetrafikens webbplats.
Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Skånetrafikens webbplats Länk till annan webbplats.
Förbered dig innan stormen
- Plocka undan lösa föremål i trädgården och på balkongen så att de inte blåser iväg.
- Säkra byggnadsställningar så att inget löst material kan lossna och orsaka skador. Se även över annan lös egendom kring hus, exempelvis lösa takpannor.
Gällande högt vattenstånd
Vattenståndet stiger under eftermiddagen. De högsta nivåerna förväntas i Skälderviken och i Malmö. Under natten sjunker nivåerna tillfälligt, men stiger igen under lördag morgon för att sedan sjunka igen under förmiddagen.
Vad innebär de olika varningsnivåerna?
Orange varning är den mellersta varningsnivån. Den lägsta nivån är gul och den högsta röd nivå. Orange varning innebär att vädret kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Gul varning är färre konsekvenser.
SMHI:s vädervarningar Länk till annan webbplats.
Så jobbar Länsstyrelsen
Länsstyrelsen arbetar aktivt med vädervarningarna som är utfärdade. Vi har bland annat hållit samverkanskonferens med SMHI, kommunerna, Region Skåne, Räddningstjänster, Trafikverket, Skånetrafiken och andra i Skåne län som jobbar med konsekvenserna av vädret.
Länsstyrelsen följer läget med noggrannhet.