Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu kan du ansöka om jordbrukarstöd

Jordbrukslandskap och rapsfält. Centralt i bildens syns en grön traktor. 

Foto: Mostphotos

Från 2023 har jordbrukspolitiken i Sverige och resten av EU fokus på miljö och hållbarhet samt konkurrens­kraftiga företag. Den 9 februari öppnar årets ansökan om jordbrukarstöd. Mycket är sig likt från tidigare år, men det finns också en del nyheter.

Den 9 februari öppnar SAM internet för ansökan om jordbrukarstöd. Stöden syftar till att ge kompensation för dålig lönsamhet samt som en ersättning för de extra kostnader som du får genom att åstadkomma en större miljönytta på ditt jordbruk.

Årets ansökningsperiod är 9 februari till och med den 13 april. Det går att lämna in din ansökan även efter den 13 april, men då minskar stödet med 1 procent per dag som ansökan är försenad. Kommer ansökan in efter den 8 maj så kan du inte få något stöd.

Nyheter om stöden 2023

En av de största förändringarna med gårdsstödet är att stödrätterna försvinner. Det innebär att du inte längre behöver ha stödrätter för att få gårdsstöd. Likaså försvinner förgröningsstödet. Skötselkraven förändras inte, de bakas in i gårdsstödet och kallas nu grundvillkor.

De flesta miljöersättningar blir ettåriga, det gäller även det ekologiska stödet. Flerårigt åtagande blir bara kvar för betesmarker, där miljönyttan är beroende av kontinuerlig skötsel. De äldre åtaganden som har en åtagandeperiod som sträcker sig längre än till 1 januari 2023 kommer att avslutas och du behöver ett nytt åtagande om du vill kunna fortsätta få ersättning för att sköta marken.

Nyheter i jordbrukarstöden 2023 på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

För att söka stöd behöver du ett kundnummer

För att kunna söka jordbruksstödet behöver du ett kundnummer. Kundnumret beställer du av oss på Länsstyrelsen om det är första gången du söker jordbrukarstöd. Läs mer om hur du går till väga på länsstyrelsens webbplats.

Information om kundnummer på Länsstyrelsens webbplats

Kontakt

Jordbrukarstöd Länsstyrelsen Skåne

Telefon: 0771-67 00 00