Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
6 februari flaggar vi för samerna

Samerna bor i fyra länder och har ingen egen nationalstat, men de har en gemensam flagga som har vajat i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Sameflaggan är från år 1986 då den godkändes av det Nordiska Samerådet vid en konferens i Åre.
På måndag den 6 februari firas samernas nationaldag. Därför flaggar vi med den samiska flaggan på Länsstyrelsen Skånes kontor i Kristianstad och på Residenset i Malmö. Nationaldagen är gemensam för alla samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
Arrangemang i Skåne i samband med nationaldagen
På Dunkers kulturhus invigs utställningen Urfolk möts – Skogssamer och Mapuche den 6 februari. Utställningen handlar om våra svenska skogssamer och Mapuchefolket, ett urfolk från Chile och Argentina. Läs mer på Dunkers Kulturhus hemsida. Länk till annan webbplats.
Samer i Syd arrangerar ett firande av den samiska nationaldagen i Helsingör med start klockan 10.00. Mer information om firandet hittar du på Samer i Syds webbplats Länk till annan webbplats..
Biograf Panora i Malmö uppmärksammar Samernas nationaldag med att visa filmerna Historjá – stygn för Sápmi, som vunnit två Guldbaggar bl.a. för Bästa dokumentärfilm, och kortfilmen Svonni vs Skatteverket.
På Sametingets webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om samernas nationaldag och på samer.se
Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om samerna.
Om nationella minoriteter
Det samiska folket är tillsammans med judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar Sveriges fem erkända nationella minoriteter. Samerna är även ett urfolk i Sverige. De nationella minoriteterna har befolkat Sverige under lång tid och är grupper med en uttalad samhörighet. Minoritetsgrupperna har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.
Samerna, liksom de övriga nationella minoriteterna i Sverige, har genom historien på olika sätt blivit marginaliserade, förtryckta och utsatta för olika former av assimileringspolitik som fått stora konsekvenser för generationer. Riksdagens beslut år 1999, att samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar skulle få status som nationella minoriteter i Sverige, var ett viktigt erkännande.
Länsstyrelsens uppdrag
Länsstyrelserna har tillsammans med andra statliga myndigheter, kommuner och regioner i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik med målet att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka deras möjligheter till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande. Att stärka skyddet av de nationella minoriteternas rättigheter är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.
Läs mer om samer och nationella minoriteter
Om den svenska minoritetslagstiftningen och de nationella minoriteterna på Minoritet.se. Länk till annan webbplats.
Om samernas historia på Utbildningsradion. Länk till annan webbplats.
Om rasism mot och diskriminering av samer på Forum för levande historias webbplats Länk till annan webbplats.