Snöfall i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om skyddsjakt i reviret Linderödsåsen

Länsstyrelsen Skånes vapen

Länsstyrelsen Skåne har i dag fattat beslut om skyddsjakt på en varg i reviret Linderödsåsen. I går eftermiddag kom DNA-svar från det senaste angreppet i Hörby kommun och provsvaret identifierar tiken i reviret. Beslutet innebär att skyddsjakt med spårhund startar direkt efter nästa angrepp.

Jakt på skadegörande individ

– Skyddsjakt i ett revir är svårt. Det finns flera vargar i reviret och vi måste försöka rikta in jakten på den skadegörande individen eller individerna, säger rovdjurshandläggare David Börjesson.

Fyra angrepp i reviret

Länsstyrelsen kan efter fyra angrepp i ett vargrevir fatta beslut om skyddsjakt. Det är bara två veckor sedan Länsstyrelsen Skåne beslutade om skyddsjakt på en varg i norra Skåne, som avslutades när vargen sköts utanför Ljungby i Kronobergs län. Nu fattar Länsstyrelsen Skåne ett nytt beslut, efter fyra angrepp inom reviret Linderödsåsen som etablerades i januari 2021.

Skyddsjakt inleds vid nytt angrepp

Länsstyrelsen har utsett en jaktledare och en vice jaktledare. Skyddsjakten påbörjas omedelbart om ett nytt angrepp på tamdjur sker i reviret.

Metod som avänts i andra län

– Specialtränad hund kommer användas från angreppsplatsen för att spåra den varg som gjort angreppet, samtidigt som jaktledaren placerar ut skyttar. Det här är en metod som använts vid skyddsjakt i andra län och vi bedömer att den är lämplig även i reviret på Linderödsåsen, säger David Börjesson.

Angrepp inom reviret Linderödsåsen:

Skadegörande individ inom parentes

1 augusti, ett dött får, Hörby kommun (fjolårsvalp)
19 september, tio döda får och två skadade, Kristianstads kommun, (hane och tik)
13 november, fem döda får och ett skadat får, Hörby kommun, (hane och tik)
17 november, fyra döda får och ett skadat, Hörby kommun (tik)

Här kan du ta del av beslutet om skyddsjakt Pdf, 243.2 kB.
Karta över skyddsjaktområdet Pdf, 1014.5 kB.

Kontakt