Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett fjärde angrepp i reviret Linderödsåsen

Länsstyrelsen Skånes vapen

Länsstyrelsen Skåne har idag konstaterat ett nytt vargangrepp på får i Hörby kommun. Det är det fjärde angreppet inom reviret Linderödsåsen. Det innebär att skyddsjakt möjligen kan bli aktuell, beroende på vad DNA-analyser visar.

Angrepp i samma område

Angreppet skedde sent i går kväll. Två får dödades och två får fick avlivas på grund av sina skador, ytterligare ett skadades. Detta inträffade i Hörby kommun, inte långt från den plats där fem får dödades i helgen.

Vandringsvarg i området

– Detta är det fjärde angreppet inom reviret, men vi vet från spillnings-DNA från Tollarp att vi har en hane i området som inte tillhör reviret. DNA proverna vi tog i söndags har skickats på akutanalys och vi gör detsamma med de prover som tagits idag, säger lantbrukskonsulent Tom Espgård, Länsstyrelsen Skåne.

Besked från DNA-analys inväntas

Enligt riktlinjerna för den regionala rovdjursförvaltningen kan skyddsjakt komma i fråga i ett revir tidigast efter fyra angrepp. Länsstyrelsen Skåne kommer nu att invänta besked från de båda DNA-analyserna innan beslut om nästa steg fattas.

Skyddsjakt i norra Skåne

Tidigare i veckan beslutade Länsstyrelsen Skåne om skyddsjakt inom ett begränsat område norra Skåne, detta sedan Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat om skyddsjakt på samma individ.


Kontakt