Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landodlad fisk, sockerbeta och äpplen – det här är Skånes nya landskapsmåltid

Skånes landskapsrätten uppdukade runt råvaror och gröna blad

Nu finns en måltid som ska representera Skåne i det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter. Kocken Frida Nilsson har fått uppdraget att tolka Skåne i en trerätters landskapsmåltid där inspiration hämtats från historiska måltider som ålagillet och gåsamiddagen.

Samtliga 21 län har tagit sig an utmaningen att komponera nya landskapsrätter vilket har resulterat i 26 bidrag, 25 från landskapen och ett från Sveriges huvudstad. Hur det ska göras har varit upp till var och en. Måltiden ska kunna användas vid representationsmiddagar men även vid andra lokala händelser och på restauranger. Landskapsmåltiden ska även inspirera hemmakockar att skapa sin egen version.

– Måltiden representerar Skånes historia och framtid. Den lyfter även fram Skånes unika landsbygd och råvaror. Förhoppningsvis kan rätterna väcka intresse att göra sin egen tolkning, säger landshövding Anneli Hulthén.

Lokalt i fokus för måltiden

Lokala råvaror har varit ledorden för måltiden och Frida Nilssons rätter har inslag från över 20 skånska producenter. Rätterna presenteras även i skånsktillverkad keramik med en egen snapsvisa.

– För mig är det viktigt att förmedla att man kan hålla sig väldigt lokalt. Vi har många fina producenter i Skåne och det vill jag sätta i fokus. Hantverket där deras råvaror skiner igenom och jag gör så lite som möjligt med dem, säger kocken Frida Nilsson.

Om uppdraget

Nästa år blir Stockholm utnämnd till Europas mathuvudstad. I samband med händelsen kommer samtliga 26 landskapsmåltider, varav en är Stockholmsmåltiden, att presenteras. Uppdraget kommer från de tre matakademierna Gastronmiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien, och syftar till att lyfta Sveriges måltidskultur från jord till bord.

Den officiella premiären av måltiderna sker i maj 2023, i samband med Stockholms utmärkelse. Men redan på fredag lanseras måltiden på Residenset under en lunch med representanter från Skånes livsmedel, näringsliv och restauranger. Den 20 oktober ska alla nya landskapsrätter presenteras i Stockholm för uppdragskommittén.

Skånes landskapsmåltid

Förrätt: Soppa på sockerbeta, lagerblad, kryddpeppar och gråärta.

Två soppskålar med soppa på sockerbeta

98 procent av all svensk odling av sockerbeta finns i Skåne, men väldigt lite används i matlagning. Här lyfts den fram tillsammans med gråärtan som länge var en basföda på landsbygden i Sverige.

Varmrätt: Äggröra med rökt clarias, syrad grädde och gröna blad.

Två tallrikar med fisk, äggröra och gröna blad

Varmrätten är en tolkning från ålagillet men med en landodlad rökt fisk kombinerad med en version av den klassiska äggkakan och grönsaker från stadsodlingar.

Efterrätt: Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie, stekt kavring och älgörtssås.

Två skålar med äppeldessert

Efterrätten är en tolkning av gåsamiddagens dessert, med hållbara och lokala ingredienser. I stället för vanilj används älgört.

Kontakt