Aktuella varningsmeddelanden i Skåne länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

22 nya invasiva arter som måste bekämpas inom EU

Jättebalsamin, en av de 49 som funnits med på listan sedan tidigare. Foto: Carina Zätterström

Jättebalsamin - en av de 49 arter som funnits med på listan sedan tidigare. Foto: Carina Zätterström

Sedan den 2 augusti finns ytterligare 22 växt- och djurarter i EU:s förteckning över arter som numera är otillåtna och måste bekämpas inom unionen. Få av dem har hittats ute i svensk natur, men flera kan finnas i handeln och i trädgårdar.

Från 66 till 88 arter att hålla koll på

Den nya EU-förteckningen trädde i kraft den 2 augusti 2022, och från och med då är det förbjudet att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta, släppa ut i naturen eller hålla levande exemplar av ytterligare 22 djur- och växtarter.

Några av de nya arterna på listan är växterna hakea och syrénslide, samt djuren rostkräfta, kedjekungssnok, mantelekorre och fisken svart dvärgmal.

66 arter har funnits med sedan tidigare i EU:s förteckning över främmande arter som måste bekämpas. Exempel på arter som har varit med ett tag är växterna gul skunkkalla, jätteloka och gudaträd, samt djuren signalkräfta, mårdhund, tvättbjörn och nilgås.

En lista som sammanfattar alla EU-listade arter som är förbjudna finns på Naturvårdsverkets webbplats:

Invasiva främmande arter i EU:s förteckning – Djur (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.

Invasiva främmande arter i EU:s förteckning - Växter (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vissa arter omfattas av förbudet senare

För vissa arter träder förbudet i kraft längre fram i tid.

  • 2 augusti 2024 för afrikansk klogroda (Xenopus laevis), fisken mummichog (Fundulus heteroclitus)och musselblomman (Pistia stratiotes)
  • 2 augusti 2027 för växten japansk träddödare (Celastrus orbiculatus)

Men med tanke på skada, och kostnader att få bort en invasiv art som redan är etablerad i naturen ber vi att avstå frivilligt från att sälja och köpa de listade arterna direkt. Det är också mycket viktig att inte släppa ut de arterna i naturen.

Kontakta oss gärna med frågor kring detta. Bara i samarbete med alla aktörer har vi en chans att stoppa spridningen av ännu fler invasiva arter i Sverige.

Kontakt