Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

260 personer räknar Skånes röster

Påsar med valsedlar.

Dagen efter valet, måndag 12 september, startar den slutliga rösträkningen av Skånes röster i valen till riksdag, de 33 kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Länsstyrelsen Skåne är regional valmyndighet i Skåne och ansvarar för rösträkning och rapportering till Valmyndigheten.

Skåne har drygt en miljon röstberättigade. Rösterna räknas först en gång i de 826 skånska valdistrikten innan de transporteras till Länsstyrelsen, där 260 personer genomför den slutliga rösträkningen samt räknar personrösterna.

– Vi börjar att räkna rösterna till riksdagsvalet och har ambitionen att bli klara med dem på fredag den 16 september. Därefter tar det ytterligare omkring en vecka att räkna rösterna till kommun- och regionfullmäktige. För oss som jobbar känns det spännande och betydelsefullt att vara en del av det svenska valsystemet. Det svenska valsystemet är robust, decentraliserat och transparent mycket tack vare den manuella hanteringen, säger enhetschef Jesper Jacobsson på Länsstyrelsen Skåne.

Så snart ett valdistrikt är färdigräknat redovisas resultatet på Valmyndighetens webbplats. Där hittar du snabbast aktuella uppgifter om valet. Redovisningen är preliminär innan alla kontroller är genomförda och Länsstyrelsen fastställt resultatet i sitt protokoll.

Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss