Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ökänd invasiv mussla i skånsk badsjö

Den ökända invasiva vandrarmusslan har hittats i Saxtorpssjön i Kävlinge. Den sprider sig snabbt och kan orsaka skador för många miljoner. Länsstyrelsen Skåne uppmanar allmänheten som badar i sjön att vidta försiktighet för att inte råka sprida arten vidare till andra sjöar.
Vandrarmusslan, eller zebramussla som den också kallas, är en ökänd invasiv art som ursprungligen kommer från området runt Svarta havet och Kaspiska havet. Nu har den hittats i norra och södra Saxtorpsjön på Järavallen i Kävlinge kommun. Om musslorna trivs i ett nytt vatten så sprider de sig snabbt och tätheten kan bli upp mot 10 000 musslor per kvadratmeter. De fäster sig på alla hårda ytor, även på inhemska musslor och kräftor och kan då slå ut inhemska arter och förändra hela ekosystemet. Musslorna kan också täppa till kylsystem och vattenintag. I Nordamerika, där vandrarmusslan upptäcktes på 1980-talet, uppgår kostnaderna för musslans skadeverkningar på fiske, friluftsliv, industrier och kraftverk i till många miljarder dollar.
- Vi var ute och gjorde en inventering av sjöarna på Järavallen under torsdagen och kunde tyvärr konstatera att det redan finns stora mängder vandrarmusslor där i olika storlekar. Förekomsten av musslor i olika storleksklasser visar att musslorna har varit där i flera år, säger Nils Carlsson, expert på invasiva arter vid Länsstyrelsen Skåne.
Så kan allmänheten bidra för att stoppa spridningen
Det är av största vikt att vandrarmusslorna inte sprids vidare till andra skånska vatten. Länsstyrelsen Skåne vädjar därför om allmänhetens hjälp att stoppa spridningen.
- Det bästa är att undvika att bada i Saxtorpsjön och istället hitta andra badplatser. Under sommaren är vattnet fullt med små simmande mussellarver som inte går att se. Om man ändå badar i sjöarna gäller det att se till att man inte får med sig vatten i exempelvis badleksaker, gummibåtar och liknande. Vattnet kan innehålla mussellarver eller små musslor och risken är stor att man sprider arten vidare till nästa sjö man badar i. Badkläder som har använts i sjöarna ska tvättas i 60 grader för att man ska vara helt säker på att inga larver överlever, säger Nils Carlsson.
Länsstyrelsen Skåne ber också om allmänhetens hjälp att hålla utkik om vandrarmusslorna finns på andra ställen i länet. Skicka då en bild på vandrarmusslorna och information om platsen till länsstyrelsen.
Järavallen ägs och drivs av Stiftelsen Skånska Landskap.