Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tre vargangrepp på olika platser i Skåne

Länsstyrelsen Skånes vapen

Tre olika angrepp på får konstaterades under måndagen i Hörby, Osby och Klippans kommun. Bedömningen är att samtliga har gjorts av varg, men inte av samma individ.

- ­Det är så stort avstånd mellan platserna att det är osannolikt att det är en och samma varg bakom angreppen, säger Malin Håkansson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-prov ska analyseras

Malin Håkansson deltog i besiktningen av angreppen under måndagen och tisdagsmorgonen. DNA-prover har tagits på alla tre platser.

- Vi kommer att skicka proverna på analys. Förhoppningsvis kan vi få klarhet i vilka individer som har utfört angreppen. Det rör sig knappast om bara en individ eftersom det är så stort avstånd mellan angreppen och att samtliga förefaller ha gjorts under måndagen, säger Malin Håkansson.

I Hörby kommun angreps ett lamm, sannolikt under måndagsmorgonen. Senare konstaterades ett angrepp på ett får norr om Osby, som även det bedöms ha skett under måndagsmorgonen. På kvällen rapporterades ett angrepp i Klippans kommun. Besiktningen idag konstaterade tre döda får och två skadade får som står under behandling, även dessa angripa av varg, sannolikt under måndagen.

Flera revir i södra Sverige

Sedan 2021 finns ett vargrevir i östra Skåne och indikationer tyder på att ett nytt revir kan vara på väg att bildas.

- Vi vet inte vilka djur som har utfört angreppen. Det finns flera olika revir i Sverige och när fjolårsvalparna lämnar reviren börjar de att vandra, och då kan de röra sig över stora områden, berättar Malin Håkansson.

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss