Risk för vattenbrist i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Only one earth är temat för Världsmiljödagen den 5 juni

Världsmiljödagen firas varje år över hela världen den 5 juni och arrangeras av FN:s miljöprogram. I år 2022 är Sverige värd – en unik möjlighet att visa upp vårt miljöarbete för en global publik. Temat för Världsmiljödagen 2022 är Only One Earth – in harmony with nature. Det fokuserar på vikten av att leva hållbart i samklang med naturen och på behovet av att ställa om till en grönare livsstil.

I många av de miljömål som vi arbetar för att uppnå i Sverige spelar naturen en nyckelroll – frisk luft, myllrande vårmarker, levande sjöar och vattendrag, samt ett rikt växt- och djurliv. Även de globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030, innehåller mål för ekosystem och biologisk mångfald.

Mer om arbetet med Sveriges miljömål

Fira världsmiljödagen med oss!

Världsmiljödagen med temat Only one earth uppmärksammas på flera platser i Skåne. I våra naturum Kullaberg, Stenshuvud och Söderåsen arrangeras en rad olika aktiviteter med start den 1 juni.

Naturum Kullaberg

Naturum Kullaberg bjuder in till två heldagar 4-5 juni fyllda med inspiration och aktiviteter på temat Only One Earth. Möt våra diplomerade guideföretag Grönt & Lugnt och Vandra i Kullabygden. Sportbanken är också på plats. Lär dig mer om miljöfrågor som är viktiga just här på Kullaberg – hur havet förändras och hur klimatförändringarna påverkar oss redan idag. Hur kan vi leva hållbart i samklang med naturen? Kom och inspireras att ta hand om vår enda jord. Öppettider: 11-16.

Stenshuvud nationalpark

En tidsresa med Lena Alebo - 5 juni kl. 10 - 11:30

Följ med kulturhistoriker Lena Alebo från Österlens museum på en tidsresa och känn historiens vingslag. Kring berget Stenshuvud har människor rört sig i tusentals år. Hur har turismen format nationalparken och kommer framtidens turism att vara mer hållbar och i samklang med naturen Aktiviteten är gratis och föranmälan görs till naturum Stenshuvud på telefon 0414 - 708 82. Samling vid naturum Stenshuvud.

MINNA KROOKS KRAX KRAX - en dansföreställning i ur och skur för alla åldrar 5 juni kl. 11 och kl. 14

Ett gäng glada, rytmiska, dansanta samt något förvirrade typer. Var kom de ifrån? Vart är de på väg? De förundras av platsen samt väder och vind. De är mycket intresserade av fåglar. Är de fåglar? I så fall en ny väldigt intressant sort. Speltid: ca 30 min. Föreställningen spelas utomhus, medtag gärna sittunderlag. Aktiviteten är gratis och samling är vid naturum Stenshuvud.

Skogbad med Sandra - 5 juni kl. 07 – 09:30

Följ med Sandra, skogsbadsguide, ut i skogen på ett sinnligt bad i medveten naturvaro i den uppvaknande nationalparken. Aktiviteten är gratis och arrangeras av Skogsbad - NaturligtVis. Ta med sitt/liggunderlag. Samling vid naturum Stenshuvud. Anmälan görs genom att mejla Sandra Hofer.

Söderåsens nationalpark

Utställningen ¿DIN NATUR? 1 juni – 30 juni

Människor ser på naturen på olika sätt, från olika perspektiv. Man kan byta perspektiv, beroende på vad man gör, eller vilka idéer och vilket syfte man har. Perspektivet påverkar både hur vi ser på oss och hur vi agerar i naturen. I utställningen visas fyra olika sätt att se på naturen – fyra natursyner.

Skattjakt – bland blommor och pollinatörer 1 juni – 30 juni

Skattjakt för alla barn! Hämta skattjaktens instruktioner på naturum Söderåsen och leta efter blommor och pollinatörer

Reflektionsrunda – en hållbar livsstil 5 juni

Gå en reflektionsrunda runt Skärdammen utanför Naturum Söderåsen och låt dig inspireras kring temat hållbar livsstil.

Pollineringsutställning 1 juni – 12 juni

Vi människor är beroende av pollinatörer! En tredjedel av all mat vi äter behövs pollineras av insekter. Men vad är pollination egentligen och vem är de mystiska pollinatörer som ser till att vi har frukt och bär på tallriken? Och hur kan vi hjälpa till att insekterna mår bra? Kom förbi utställningarna på Naturum Söderåsen och Röstångas turistinformation och lär dig mer!

Alla aktiviteter som arrangeras i samband med världsmiljödagen finns på webbplatsen varldsmiljodagen2022.se Länk till annan webbplats.

Kontakt