Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En ny kull valpar i det skånska vargreviret

Suddig bild på håll. Vargunge i grönska.

Bild på en av de nya valparna i reviret Linderödsåsen. Foto: David Börjesson, Länsstyrelsen Skåne

Det finns en ny kull vargungar i reviret Linderödsåsen i östra Skåne. Valparna upptäcktes av Länsstyrelsen Skånes vilthandläggare under förra veckan.

Vargen tog en valp i munnen

‑ ­Jag var ute i reviret för att kolla både tips och viltkameror. 50-60 meter bort skymtade jag något som rörde sig, berättar David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

- Det var först när ett vuxet djur visade sig som jag förstod att det var varg. Jag såg en vuxen varg och uppfattade tre valpar. Den vuxna vargen upptäckte mig, tittade rakt mot mig och tog sedan en av valparna i munnen och gick iväg. Jag kände att jag störde och gick åt det andra hållet, berättar David Börjesson.

Tre-fyra veckor gammal

Innan David lämnade platsen tog han en bild på en valp. Uppskattningsvis rör det sig om en valp som är runt tre-fyra veckor gammal.

Det var i januari 2021 som ett revirbildande par upptäcktes i trakterna kring Linderödsåsen i östra Skåne, något som inte förekommit sedan 1800-talet. I oktober 2021 konstaterades att paret fått valpar. Det finns en film som visar åtta vargar samtidigt.

Tillgång till vilt i reviret

- I reviret Linderödsåsen har inget angrepp på tamdjur noterats under det gångna året. Vargarna har etablerat sig i ett av de hjorttätaste områdena i landet. Nu har en del av de skånska fjolårsvalparna och andra sydsvenska valpar börjat lämna sina revir och vi behöver ställa in oss på att fler vargar kommer att röra sig i Skåne. Länsstyrelsen kommer att följa utvecklingen noggrant, säger Nils Carlsson, ansvarig för viltfrågor på Länsstyrelsen Skåne.

Två angrepp på enstaka får har under våren skett i trakten kring Veberöd. Ett av angreppen har kunnat kopplas till en av valparna från 2021 genom en analys av DNA från angreppet.

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss