Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hungriga tranor vid Pulken i år

traktor på åker omgiven av tranor

Matning vid Pulken. Foto: Länsstyrelsen Skåne

I år utfodrades tranorna vid Pulken med 66,8 ton korn – 20 ton mer än något tidigare år. Mest tranor var det 6 april, då 10 200 tranor var på plats.

När tranåret vid Pulken summerades hade totalt 110 005 tranor räknats. Varje dag räknades mellan 8000 och 10 000 tranor, och många tranor räknades förstås flera gånger. Den högsta dagssiffran, 10 200 tranor, är den näst högsta någonsin.

Skadeförebyggande insats

– Trandansen vid Pulken har blivit en tradition, och det är lika fantastisk att besöka varje år. Det är lätt att glömma att det i första hand inte är en turistattraktion, utan en skadeförebyggande insats. Länsstyrelsen Skåne matar tranorna för att minska skadorna på åkermarken. För att minimera skadorna hos lantbrukarna drar tranmatningen igång några dagar före vårsådden drar igång, berättar Anders Hallengren, ansvarig för traninsatsen på Länsstyrelsen Skåne.

Matningen fungerar - få skador från tranor

– Och tranmatningen fungerar. Vi har fortsatt inga eller väldigt få skador från tranor, trots den stora ökningen av rastande tranor i vårt område, tillägger Anders Hallengren.

Flera aktörer inblandade

Arbetet med tranorna är ett samarbete med flera aktörer inblandade: Vattenriket ansvarar för aktiviteter för besökarna vid utemuseet vid naturreservatet Pulken, Nordöstra Skånes Fågelklubb räknar tranorna, KLF - Kristianstadsortens Lagerhusförening – sponsrar med hälften av det korn som tranorna äter och Länsstyrelsen Skåne betalar övriga kostnader för korn och arbetet med att sprida ut det.

Mer korn än någonsin

– Tranmatningen startade i år den 21 mars och slutade den 15 april, vilket innebär 26 trandagar med matning. Det är en normal siffra. Men det gick åt mer korn än någonnsin och för första gången fick vi åka ut och fylla på matningen fyra gånger på en dag, berättar Anders Hallengren.

Kontakt

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss