Risk för skogsbrand i Skåne länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inventering i skånska kommuner
har gett 2500 boende­platser

Länsstyrelsen Skånes vapen

De skånska kommunerna har på några dagar tagit fram 2500 tillfälliga boendeplatser till dem som söker skydd från kriget i Ukraina. Detta enligt den inventering som Länsstyrelsen Skåne samlat in och förmedlat till Migrationsverket.

– ­Kommunerna har svarat upp bra och gjort en snabb inventering. Men vi behöver fortsätta arbeta med den här frågan för att möta de stora behov som finns, säger Patrik Åkesson tillförordnad samhällsbyggnadschef på Länsstyrelsen Skåne.

Kort och lång sikt

Han påpekar att det handlar om att lösa boendefrågan både på kort och lång sikt. De långsiktiga behoven av bostäder löser Migrationsverket genom upphandlingar. Uppdraget som Länsstyrelsen Skåne fick från Migrationsverket i tisdags gäller evakueringsplatser, det vill säga idrottshallar och liknande som ger tak över huvudet. I Skåne behövs 4000 evakueringsplatser, varav 1000 direkt.

Varierande karaktär på platser

– De tillfälliga boendeplatser som kommunerna kan erbjuda är av olika karaktär. Vi har fått in gymnastiksalar, oinredda kontor och före detta äldreboenden, men också en del lägenheter. Vissa är klara inom en snar framtid och andra först i maj, berättar Patrik Åkesson.

Så här många kommuner har svarat:

  • 21 kommuner har svarat att de har boende, av varierande karaktär
  • 7 kommuner har svarat att de inte har boende i dagsläget
  • 5 kommuner har ännu inte inkommit med svar

– På Länsstyrelsen fortsätter vi att arbeta som Migrationsverkets kontakt till de skånska kommunerna. Närmast träffas vi i den inriktnings- och samordningsfunktion där Länsstyrelsen arbetar gemensamt med berörda myndigheter och skånska kommuner, säger Patrik Åkesson.


Kontakt